IK, STA

 |  Svet

Trump Kitajski očita, da je manipulatorka valute

Zgodovina se ponavlja. ZDA so Kitajsko za manipulatorko valute nazadnje razglasile leta 1994. Zaostrovanje trgovinske vojne s Kitajsko pod Trumpovo taktirko še povečuje pritisk na ameriško centralno banko, da spet zniža obresti, kar bo verjetno pocenilo dolar in posledično pocenilo ameriški izvoz.

Trumpov napad na Kitajsko prek Twitterja

Trumpov napad na Kitajsko prek Twitterja
© Twitter

Ameriški predsednik Donald Trump je na odločitev Kitajske, da preneha uvažati ameriške kmetijske pridelke odgovoril z razglasitvijo Kitajske za manipulatorko valute. S tem je še zaostril trgovinsko vojno med državama. ZDA trdijo, da je Kitajska umetno pocenila juan, Kitajska odgovarja, da je pocenitev njene valute posledica Trumpovih carin.

Trump je uvedel že vrsto novih ali dodatnih carin na kitajsko blago, pred dnevi pa je napovedal uvedbo 10-odstotnih carin na preostalih 300 milijard dolarjev uvoza iz Kitajske, ki ga doslej še ni dodatno ocarinil. Kitajska je odgovorila z odpovedjo uvoza ameriških kmetijskih pridelkov.

ZDA so Kitajsko za manipulatorko valute nazadnje razglasile leta 1994. Takšna razglasitev pomeni, da lahko Washington uvede sankcije proti Pekingu. Po najavi zadnjega paketa Trumpovih carin je vrednost juana padla najnižje v zadnjih 11 letih, kar nekoliko ublaži učinek carin, saj postane izvoz cenejši.

"Gre za izjemno sovražno dejanje proti trgovinski partnerki na podlagi predsednikovih muh." 

Cornell Eswar Prasad, nekdanji vodja oddelka za Kitajsko pri IMF 

Trump je Kitajsko za manipulatorko valute v ponedeljek najprej razglasil preko Twitterja. Nato je ta ukrep uradno razglasilo še ameriško finančno ministrstvo, ki je napovedalo sodelovanje z Mednarodnim denarnim skladom (IMF) za odstranitev "nepoštene konkurenčne prednosti".

"Gre za izjemno sovražno dejanje proti trgovinski partnerki na podlagi predsednikovih muh," je sporočil nekdanji vodja oddelka za Kitajsko pri IMF in profesor ekonomije na univerzi Cornell Eswar Prasad.

Kitajska centralna banka, ki določa tečaj juana, je dovolila pocenitev s trditvijo, da gre za obrambo pred trgovinskim protekcionizmom ZDA

Trump Kitajsko manipulacij z lastno valuto obtožuje že od leta 2016. Vendar pa ameriško ministrstvo za finance v petih poročilih doslej Kitajske ni razglasilo za manipulatorko valute vse do ponedeljka.

Zaostrovanje trgovinske vojne s Kitajsko povečuje pritisk na ameriško centralno banko, da spet zniža obresti, kar bo verjetno pocenilo dolar in posledično pocenilo ameriški izvoz.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.