Borka

9. 8. 2019  |  Mladina 32  |  Kultura  |  Plošča

Chance The Rapper: The Big Day

2019, samozaložba

+ +

Chance The Rapper ne igra ravno vloge klišejskega raperja. Izhaja iz višjega srednjega sloja, oblači se rahlo piflarsko, njegova besedila in splošna drža so optimistični in veseli – skratka, je popolnoma neuličarski. Je raper za vse profile, tudi za nespecializirano glasbeno občinstvo in mlajše generacije. Glasbo je doslej večinoma ponujal zastonj, vodi mladinski socialni program, javnim šolam podarja milijone in je vključen v mestno politiko Chicaga. Lahko bi bil tvoj bogati, družbeno angažirani prijazni sosed.

Z njim je povezan še en precedens. Chance The Rapper se promovira kot »neodvisni izvajalec«. Prva mikstejpa je izdal brez zaledja založbe in ju ponudil brezplačno. Z drugim, Acid Rapom iz leta 2013, se je usidral v srčiko ameriškega mainstreama in zagotovil mu je status zvezdnika. Tretjega, Coloring Book (2016), je še izdal sam, zgolj na spletu, in z njim postal prvi glasbenik, ki se je prebil na Billboardovo lestvico s projektom, ki je na voljo izključno prek strimanja. Takoj za tem je bil še prvi, ki je z »albumom« brez fizičnega nosilca prejel grammyja. No, podelili so mu tri.

Chanceovo deklarirano neodvisnost je spodbijal že marsikdo. Namreč, pri projektu Coloring Book se je spajdašil z Applom – prvih štirinajst dni je bil mikstejp na voljo ekskluzivno na platformi tehnološkega (in glasbenoindustrijskega) velikana, ki je nekajkrat večji od vseh založb velikank skupaj. Podrobnost, da plošča formalno ni izšla pri Applu, ki sploh ni založba, je tehnična. Pri njegovi navidezni samostojnosti gre torej bolj za posebno držo – klasične, zastarele založbe velikanke se mu preprosto zdijo škodljive ali omejujoče. Na koncertih jih je celo trolal tako, da je predrugačil njihove logotipe. Virgin je postal Villain, Sony pa Phony.

The Big Day je najstniški pop rap z enodimenzionalno okornimi besedili in hvalnica klenih vrednot, na kateri Chance samega sebe zadovoljno treplja po hrbtu.

The Big Day je najstniški pop rap z enodimenzionalno okornimi besedili in hvalnica klenih vrednot, na kateri Chance samega sebe zadovoljno treplja po hrbtu.
© Arhiv založbe

The Big Day je tako na papirju Chanceov prvenec, njegov prvi formalni, komercialno dostopni album. A tudi tega je izdal v samozaložbi. Navdih za nastanek je sentimentalen, saj naj bi bil zanj glavni vzvod veliki dan, poroka mladega raperja. Tako tudi zveni! Plošček je neprekinjeno veselje in čaščenje življenja ter sladkih spominov, je plesen, poln stereotipno tipičnih ameriških floskul o ljubezni, bogu, sreči, uspehu, družini, partnerstvu ... Je zmedeno nametan in glavobolno dolg družinski album s šibkimi verzi, osladnimi refreni in plastičnim okostjem. Govori o stvareh, ki naj bi v življenju nekaj pomenile, a o njih ne pove ničesar. Chance večkrat pove, da vozi teslo, neštetokrat pove tudi, kako rad ima svojce in boga. The Big Day je najstniški pop rap z enodimenzionalno okornimi besedili in hvalnica klenih vrednot, na kateri Chance samega sebe zadovoljno treplja po hrbtu. Uspešen, bogat, dobrodelen, samostojen, samostoječ, verujoč, zadovoljen partner in oče – Chance je na novi plošči dolgočasni sosed, ki se mu raje izogibaš.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.