Izak Košir

9. 8. 2019  |  Mladina 32  |  Politika

Naključja na Kersnikovi 4

Kako MOL in ŠOU prodajata stavbo nad klubom K4, drugič

Mestna občina Ljubljana (MOL) in Študentska organizacija v Ljubljani (ŠOUL) prodajata prostore v stavbi na Kersnikovi 4, kjer v kleti domuje znameniti klub K4, čeprav ta ni naprodaj.

MOL je za prodajo nepremičnine objavila obvestilo o javni dražbi, ki bo potekala 29. avgusta, in sicer za poslovne prostore v četrtem, petem, šestem in sedmem nadstropju v skupni izmeri 732,70 m2. Izklicna cena je 1.226.500 evrov. Pritličje, prvo, drugo in tretje nadstropje pa so v lasti ŠOUL, in kot je razvidno iz zapisnika s 4. redne seje študentske organizacije, je študentski direktor Andrej Klasinc glede prodaje Kersnikove 4 povedal, da je morebitni kupec že nakazal zahtevano aro, ki je bila zapisana v pogodbi. Iz razpisa, ki je javno dostopen na spletni strani študentske organizacije, vidimo, da je izklicna cena za njene prostore na Kersnikovi 1.250.000 evrov.

Iz neuradnih virov smo izvedeli, da naj bi aro sto tisoč evrov, ki jo je bilo treba plačati do 11. februarja letos, plačalo podjetje Gast Gostinstvo. Tam so sicer potrdili le, da so se prijavili na razpis. Gast Gostinstvo je del mreže Gast Holding, ki ima v lasti lepo število gostinskih lokalov v prestolnici, med njimi klub Cirkus, Cantino Mexicano, Centralno postajo, Figovec, Slovensko hišo, Čin-čin, Cutty Sark Pub in navsezadnje tudi klub K4. Podjetje naj bi na Kersnikovi 4 po naših podatkih želelo odpreti hostel. To naj bi storilo tako, da naj bi najprej na tej lokaciji odkupilo prostore ŠOUL, nato pa naj bi se na avgustovski dražbi potegovalo še za odkup prostorov MOL. Tako bi postalo lastnik celotne stavbe.

Zanimalo nas je, kolikokrat so bili letos in lani predstavniki podjetja Gast Gostinstvo ali Gast Holding na MOL oziroma pri županu Zoranu Jankoviću na formalnih ali neformalnih pogovorih. In ali je bila tema pogovorov morebiten nakup prostorov na Kersnikovi 4. Ker sta se MOL in ŠOUL prostore na Kersnikovi odločili prodati v istem letu (in jih bo po naših podatkih kupil isti kupec), nas je zanimalo tudi, ali so se na občini s ŠOUL dogovarjali in usklajevali glede prodaje oziroma dražbe.

Odgovorili so z oddelka za ravnanje z nepremičninami MOL in zapisali, da so stavba, streha in fasada na Kersnikovi 4 potrebni sanacije. »Mestna občina Ljubljana je zgolj manjšinska solastnica skupnih delov stavbe, zato sanacije ne more izvesti sama, brez solastnika. ŠOUL je MOL obvestila, da ni pripravljena sofinancirati stroškov sanacije in da svoj del nepremičnine prodaja v okviru javne dražbe, pri čemer pa MOL s tem predhodno ni bila seznanjena. Predstavniki ŠOUL so bili letos pri nas in sporočili, da so objekt prodali,« so pojasnili na občini in dodali, da so se na podlagi navedenega tudi na MOL odločili za prodajo, ki se »izvaja skladno z veljavno zakonodajo«. Poudarili so, da se nepremičnina prodaja po postopku javne dražbe, »pri čemer bo najuspešnejši dražitelj znan šele po morebiti uspešno končani javni dražbi, zato je prejudiciranje že vnaprej znanega kupca nesmiselno«.

No, ali bo kupec prostorov MOL in ŠOUL isti, bo jasno že čez nekaj tednov. In če bo, bodo vpleteni najbrž rekli, da gre za naključje …

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.