IK, STA

12. 8. 2019  |  Svet

Istospolni pingvinji par v živalskem vrtu greje jajce

Če pingvinoma uspe dobiti naraščaj, bi to bil prvi tovrsten primer v berlinskem živalskem vrtu, ne pa tudi v svetu

© Inside Edition / YouTube

Istospolni par cesarskega pingvina v berlinskem živalskem vrtu se, potem ko mu je tamkajšnje osebje dalo "v posvojitev" jajce, pripravlja na starševstvo. Če pingvinoma uspe dobiti naraščaj, bi to bil prvi tovrsten primer v tem živalskem vrtu, ne pa tudi v svetu. Oktobra lani sta se naraščaja razveselila pingvinja samca v sydneyjskem živalskem vrtu.

"Samca se obnašata kot prava starša, izmenjujeta se pri gretju jajca," je v petek povedal tiskovni predstavnik živalskega vrta Maximilian Jäger.

Bodoča starša Skipper in Ping ostajata ves čas tesno drug ob drugem in varujeta jajce pred ostalimi pingvini. V berlinski živalski vrt sta prispela aprila iz hamburškega živalskega vrta, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

"Samca se obnašata kot prava starša, izmenjujeta se pri gretju jajca."

Desetletna cesarska pingvina sta jasno pokazala, da želita skrbeti za jajce. "Skušala sta sedeti na ribi in kamnu," je dejal Jäger. Osebje ju je nekaj časa opazovalo pri tem, nato pa jima je julija dalo pravo jajce edine samice v skupini, ki je vrsto let zaman skušala izvaliti potomce.

Ko sta enkrat dobila jajce, sta se takoj lotila dela. "Nismo prepričani, ali je jajce oplojeno," je še pojasnil Jäger. Če je, potem bo potrebno kakih 55 dni, da se izleže mladič.

V nekaterih drugih živalskih vrtovih so istospolni pingvini že uspeli izvaliti mladiče, v berlinskem živalskem vrtu pa bi bil to prvi tak primer, je še dejal Jäger.

Kot zanimivost lahko dodamo, da je bila po podatkih Ameriške knjižnične zveze še pred nekaj leti rekorderka po številu predlogov za prepoved prodaje knjiga And Tango Makes Three (In s Tangom smo trije), ki govori o resničnem moškem paru pingvinov v newyorškem živalskem vrtu, ki sta našla jajce in skupaj vzgojila mladega pingvinčka. Seveda je ljubeča gejevska družina takoj razburila nekatere Američane, ki so knjigo označili za nemoralno. A knjiga je kljub temu prava uspešnica in se že uvršča na vrh Amazonove lestvice knjig, ki so doživele najhitrejšo rast v prodaji. Na voljo pa je tudi v slovenskem prevodu, saj je izšla pri založbi Modrijan in jo lahko najdete na tej spletni povezavi

Knjiga, ki je razburila konzervativne Američane

Knjiga, ki je razburila konzervativne Američane
© Zalozba Modrijan

BD3HZ-n4pjA

rOiw89_ZTUw

L-8ehpyDwRA

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.