Izak Košir

 |  Mladina 33  |  Družba

Objestni vozniki

Vožnja z motornimi vozili v naravi 

Pred kratkim se je v javnosti pojavil poziv, katerega podpisniki od politike zahtevajo korenite spremembe zakona, ki ureja vožnjo z vozili na motorni pogon v naravnem okolju. Takšno objestno ravnanje v naravi ne uničuje zgolj površin in rastja, poleg tega s hrupom moti živali in okoliške prebivalce. Podpisnice in podpisniki, med katerimi so med prvopodpisanimi Boris Vezjak, Rajko Muršič, Urša Zgojznik, Dušan Plut, Srečo Dragoš, Luka Omladič, Božo Repe in Vlado Miheljak, so zapisali, da se je v Sloveniji razpasla nekultura uničevanja naravnega okolja in da noben obisk v gozdovih, na travnikih in tudi na zaščitenih območjih ali priljubljenih izletniških točkah ne mine brez spremljave hrupa, izpušnih plinov in nevarnosti za mimoidoče in voznike same. Zato se sprašujejo, ali so ministrstvo za okolje in prostor in poslanke ter poslanci, ki sprejemajo zakone, res storili vse, da bi naravo, živali, lastnike zemljišč in državljanke in državljane zavarovali pred prepovedanim ravnanjem objestnežev. »Upamo si trditi, da se situacija z leti slabša in postaja nepregledna, uporabniki pa vedno bolj pogumni in tudi organizirani. Za njihova ravnanja ni najmanjšega opravičila in nobenega razloga za toleranco.

Vsi dosedanji poskusi bolj zaostrene ureditve vožnje z vozili na motorni pogon v naravnem okolju so bili preblagi in obenem neuspešni,« so zapisali v pozivu in dodali, da dosedanje zakonske omejitve niso učinkovite, ker se ne spoštujejo. Ob tem opozarjajo na smešno nizke globe; te so za posameznike celo nižje od tistih za kršitev določb glede vožnje s kolesi. Zato predlagajo, da se kazni zvišajo, da se v zakonodajo uvede obvezna registracija vseh vozil na motorni ali drug lasten pogon, uporabljenih v rekreativne namene, in da se razmisli o zakonskih možnostih uvedbe predpisa o obvezni vgradnji čipa, kar bi omogočilo sledenje in identifikacijo na daljavo. »Kot družba potrebujemo več zavedanja in izobraževanja o pomenu ohranjanja narave, ekološki, kulturni in družbeni vrednosti prostora, naravnega okolja in naravnih virov, a k temu mora znova bistveno prispevati politika. Seveda ne nasprotujemo uporabi omenjenih vozil v športno-rekreativne namene, ampak ta sodijo na ustrezne poligone in teh očitno primanjkuje: rešitev je zatorej tudi v njihovi izgradnji,« so dodali v pozivu. Eden od prvopodpisanih, okoljevarstvenik dr. Dušan Plut, je povedal, da bi se morala prva odzvati prav vlada in ponuditi sistemsko rešitev, ki bi nato bila podlaga za reševanje problematike v posameznih lokalnih skupnostih.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.