Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Če ne proizvajaš smeti, jih ni treba reciklirati

Wikimedia Commons

Wikimedia Commons

Ne glede na to, da Eurostat poroča, da v Sloveniji "recikliramo" nekaj čez 60 % odpadkov, nimamo veliko razlogov za veselje. Statistika je muhasta ljubica, sploh, ker je do pred kratkim kar polovica komunalnih služb količino recikliranih odpadkov ocenjevala "na podlagi približne ocene o polnosti smetnjakov za mešane odpadke ter številu njihovih odvozov."

Tudi če verjamemo "odokativnim" ocenam slovenskih komunalnih podjetij, to ne pomeni, da ocenjenih 60 % uspešno recikliramo. Ko je Kitajska nehala uvažati odpadke, je s tem močno zamajala utečene procese, ki naše odpadke skrivajo v "tretjih državah". Ne le plastiko (ki je na svetu recikliramo manj kot 10 %), tudi druge odpadke je težko, velikokrat celo nemogoče reciklirati.

Našim komunalnim podjetjetjem pa je bolj kot resno soočanje s problemom po godu zatiskanje oči. Na to kaže tudi hudo pomanjkanje vodičev za reciklažo in nestandardizirano zbiranje odpadkov po Sloveniji – kar velja v Ljubljani, najverjetneje ne velja tudi v Črnomlju.

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.