Mož, ki je preveč vedel

Kako je špekulacija, da Jeffrey Epstein ni naredil samomora, ampak so ga umorili, postala nova velika teorija zarote, na kateri piše: volite Trumpa!

Kdor ima enega prijatelja, je lahko srečen – kdo ima dva, laže. Prijatelje izbiramo. Jeffrey Epstein pa je prijatelje zbiral. Kot da bi skušal preseči Facebook. Zbiral pa je tudi mladoletnice. Za prijatelje.

Epstein, Charles Manson nove dobe, je bil pedofil, serijski posiljevalec in organizator prostituiranja vitkih, športnih, svetlolasih, belih mladoletnic, za katere je bil prepričan, da jim itak ne bo nihče verjel, obenem pa je bil tudi magnat in transhumanist, ki je nameraval svoj novomehiški ranč preleviti v »laboratorij«, v katerem bi svoje elitne gene evgenično razmnožil med množico deklet in s tem izboljšal človeško raso.

Šestega julija so ga zaradi prostituiranja in posiljevanja mladoletnic prijeli, 10. avgusta pa je, kot je zdaj potrdila tudi obdukcija, v manhattanski jetniški celici (Metropolitan Correctional Center), kjer je čakal na začetek sojenja, naredil samomor. Očitno je presodil, da mu prijatelji tokrat ne bodo mogli pomagati.

Jeffrey Epstein je bil idealen konspirološki material: pripadnik elite, obsceno bogat, privilegiran, perverzen, pornografski, plenilski, zapeljiv, kriminalen, skrivnosten, pohlepen, manipulatorski.

Revija New York je nedavno objavila vsebino njegovega »malega črnega notesa«, v katerega je zapisoval imena in telefonske številke svojih »kontaktov«, no, prijateljev. Spisek je dolg in ugleden. Na njem so mnogi, premnogi »influencerji«: Donald Trump, Bill Clinton, Tony Blair, ministri (Larry Summers, John Kerry), senatorji (Ted Kennedy, Chuck Schumer), savdski trgovec z orožjem Adnan Kašogi, Henry Kissinger, nekdanji newyorški župan Michael Bloomberg, nekdanji guvernerji, nekdanji posebni preiskovalec Kenneth Starr (preiskoval je Clintonovo razmerje z Monico Lewinsky), brunejski sultan, Clintonov svetovalec za nacionalno varnost Sandy Berger, magnati, plutokrati, bogati dediči in dedinje s plemiškim predlogom »von« (recimo von Bismarck), patriarhi dinastij (»tako bogatih, da so v Latinski Ameriki praktično vodene kot nacionalne države«), masivni davčni utajevalci, investitorji, upravljavci skladov hedge (in Trumpove »univerze«), ustanovitelji uglednih blagovnih znamk (Virgin Group, Seagram, Dooney & Bourke), direktorji korporacij, mojstri ponzijevih shem (Steven Hoffenberg), filantropi, lastniki luksuznih nočnih klubov, jet-set restavracij in trgovskih verig, hotelirji, frizerji slavnih, princ Andrew, Sorosov nečak, brat princese Diane, brat Harveyja Weinsteina, nekdanja miss Švedske, nekdanji Clintonovi aparatčiki, Trumpovi svetovalci, odvetniki (Alan Dershowitz), filmski zvezdniki (Dustin Hoffman, Kevin Spacey, Elizabeth Hurley, Alec Baldwin, Ralph Fiennes, Minnie Driver itd.), Woody Allen (režiser filma Manhattan, v katerem je bila bolj »estetska« od newyorškega mostu Queensboro le še kopula med 42-letnim Allenom in najstnico), glasbeniki (Mick Jagger, Phil Collins, Bryan Ferry), nobelovci (Gerald Edelman, Murray Gell-Mann, oh, in Elie Wiesel!), znanstveniki, pionirji umetne inteligence, profesorji s Harvarda, avtorji bestsellerjev (Malcolm Gladwell, Steven Pinker), supermanekenke (Naomi Campbell, Christina Estrada), čarodeji (David Copperfield, David Blaine), Trumpov strateg Steve Bannon, uredniki revij in časopisov (Time, Vogue, Vanity Fair, New York Times), novinarji (Mike Wallace, Barbara Walters, Charlie Rose, Katie Couric, Maria Shriver, George Stephanopoulos) in medijski tajkuni (Rupert Murdoch, Steve Forbes, Conrad Black, Mort Zuckerman), oh, in Leon Black, soustanovitelj finančnega sklada Apollo Global (lastnika Nove KBM, Abanke). Epstein je dolgo »vrtel« Blackov družinski sklad.

Kontakti iz »malega črnega notesa« – od Clintona, nekdanjega prijatelja spolnih nadlegovalcev (kot so Harvey Weinstein, Charlie Rose in Donald Trump), do Trumpa, znanega po dictumu, da lahko, če si slaven, vsako žensko »zgrabiš za pičko« – so letali z Epsteinovim zasebnim letalom (imenovanim Lolita Express), se zabavali v njegovi vili v floridskem Palm Beachu, srebali koktajle na ekstravagancah v njegovi newyorški 75-milijonski sedemnadstropni 40-sobni palači, letovali na njegovem karibskem otočku Little St. James (»Lolita Island«), se oplajali z njegovimi donacijami in subvencijami. Videvali so se na slavnostnih večerjah, premierah, otvoritvah, rojstnodnevnih banketih in drugih gala prireditvah ter v ekskluzivnih klubih, v katerih so lahko po mili volji in nekaznovano »nagajali«.

Epstein je poznal vse – predsednike, ministre, senatorje, prince, magnate, direktorje, zvezdnike. Poznal je mogočne. Poznal je elito – in njene skrivnosti.

Ni kaj, Epstein se je dobro mrežil. In mreženje – ta bogata piramida bratstva in prijateljstva – se mu je izplačalo. Ko so ga leta 2008 obsodili zaradi pedofilije in prostituiranja mladoletnic, ni dobil dolgoletne, morda kar dosmrtne ječe, kot se je pričakovalo (Larry Nassar, fizioterapevt ameriške gimnastične reprezentance, ki je spolno zlorabil več kot sto mladoletnic, je dobil 175 let stroge ječe!), temveč – po zaslugi tožilca Alexandra Acoste, ki je kasneje postal Trumpov minister za delo – le 13 mesecev, ki jih je preživel v zasebnem, »hotelskem« krilu okrožnega zapora v Palm Beachu. (V glavnem je bil prost, tako da je lahko nadaljeval brutaliziranje mladoletnic). Vsak kontakt pride prav. Ker pa so ga ob obsodbi uvrstili tudi med »spolne prestopnike tretje stopnje«, je tožilec Cyrus Vance Jr. tri leta kasneje sodnici Ruth Pickholz predlagal, da bi stopnjo njegovega spolnega prestopništva znižali. Sodnica je bila začudena, celo zgrožena: »Še nikoli nisem doživela, da bi tožilec storil kaj takega.« Tožilca kakopak najdete v Epsteinovem »malem črnem notesu«. Vsak kontakt pride prav. Princ Andrew mu je stal ob strani, ko je »sedel« tistih 13 mesecev, s čimer je ustvarjal vtis, da je Epstein kul in da se mu je zgodila krivica. Vsak kontakt pride prav. Kenneth Starr je pravosodno ministrstvo, ki je bilo tedaj v republikanskih rokah, prepričeval, naj Epsteina pusti pri miru – naj ga torej sodno ne preganja. Vsak kontakt pride prav. Odvetnik Alan Dershowitz je podeljevalce Pulitzerjeve nagrade prepričeval, naj ne nagradijo časopisa Miami Herald, ki je razkrival ozadje »primera Epstein« in terjal, da se preiskovalci ponovno začnejo ukvarjati z njim. Vsak kontakt pride prav. Robert Trivers, ugledni evolucijski biolog, ki ga prav tako najdete v »malem črnem notesu«, pa je njegovo početje »argumentirano« relativiziral: »Ko dekleta dopolnijo 14 ali 15 let, izgledajo kot odrasle ženske pred 60 leti, zato v njegovih dejanjih ne vidim nič strašnega.« Vsak kontakt pride prav. Zaradi uglednih, nobelovskih, harvardskih znanstvenikov, s katerimi se je obdajal in ki bi verjetno podprli tudi Hitlerja, če bi znanosti obljubil več denarja (Stephen Hawking, Jared Diamond, Murray Gell-Mann, Stephen Jay Gould, Oliver Sacks, George M. Church, Frank Wilczek, Lawrence Krauss itd.), so si ljudje in mediji rekli: pa saj ne more biti tako slab! Vidite, prav vsak kontakt pride prav. »Investiram v ljudi,« je rekel Epstein, Master of the Universe.

Kontakti iz »malega črnega notesa« kažejo, kdo vse je prijateljeval ali »prijateljeval« z njim, pa četudi je bil pedofil in zvodnik in motor prostitucijske mreže, kdo vse je gledal stran, kdo vse mu je hote ali nehote dajal kritje, kdo vse mu je omogočal, da je tako bujno cvetel, kdo vse mu je laskal in napihoval rasputinski ego, kdo vse je torej širil mantro, da je genij, novi Jay Gatsby, novi Einstein, »eden izmed najprijetnejših filantropov« in prihodnost človeštva. In seveda: kontakti iz »malega črnega notesa« kažejo, kdo vse bi mu lahko pomagal, da bi se izmazal in rešil – tako kot se je pred leti.

Epsteina sta obesila Clintona!

Konspirologi so »mali črni notes« razumeli drugače: kot spisek zarotnikov, ki so bili vpleteni v Epsteinov »samomor«. Jasno, konspirologi so takoj razkrili, da je bil Epstein umorjen. Njegov »mali črni notes« je bil le spisek oseb, ki so imele motiv, da ga ubijejo – spisek oseb, ki so se ga hotele po hitrem postopku znebiti, spisek oseb, ki so želele, da čim prej umre in izgine, spisek oseb, ki zdaj, ko ga ni več, lažje dihajo, spisek oseb, ki niso hotele, da se izpelje sojenje, spisek oseb, ki so se bale, da bodo začeli na sojenju in v medijih leteti kontakti, imena in perje.

Toliko bolje – ni teorije zarote brez človeka, ki ne sodi v nobeno shemo. Epstein je bil judovskega rodu – ni teorije zarote brez Judov.

Konspirologi so ocenili, da je bilo preprosto preveč oseb, ki so si želele, da Epsteina ne bi bilo več. Epstein je bil v njihovih očeh tipični »mož, ki je preveč vedel«. Teorije zarote so polne ljudi, ki so preveč vedeli – in ki so morali potem umreti. Če vprašate konspirologe, potem je na tem svetu vse povezano – in »mali črni notes« jim je dal ogromno ljudi, ki so povezani z vsemi in vsem. Dal jim je lunapark povezav. Dal jim je elito, hobotnico, okej, kabalo, ki skrivaj vodi svet.

Epstein je poznal vse – predsednike, ministre, senatorje, prince, magnate, direktorje, zvezdnike. Poznal je mogočne. Poznal je elito – in njene skrivnosti. Samomor takšnega človeka ni v očeh konspirologov nikoli samomor. Nikdar. Mar niso bile Epsteinove vratne kosti zlomljene na način, kot se zlomijo, kadar človeka zadavijo? Zakaj je paznik, ki naj bi ponoči nadzoroval Epsteina, kar na lepem »zaspal«? Zakaj so skušali to, da je »zaspal«, prikriti? Zakaj so strožji nadzor nad njim »skrivnostno« opustili? Zakaj so zapornika, ki je bil z njim v celici, tik pred tem premestili v drugo celico? In zakaj je zapor, v katerem je Epstein naredil samomor, malo prej skrivaj obiskal pravosodni minister William Barr? Vidite!

Sploh pa: zakaj bi se Jeffrey Epstein obesil? Zakaj bi naredil samomor? Saj je imel dovolj mogočnih in vplivnih prijateljev! Lahko je računal, da ga bodo rešili. Kot vedno.

Billa Clintona jim ni bilo težko povezati z Epsteinom – povezal ju je že »mali črni notes«. Ko so sporočili, da je Epstein naredil samomor, je bilo takoj jasno, kdo ga je dal »obesiti«: Clinton!

Konspirologi so namreč to, kar se je zgodilo zdaj, zlahka povezali s tem, kar se je zgodilo pred leti – v njihovi sloviti teoriji zarote, se razume. Naj vas le spomnim: zakonca Clinton nista še niti dobro prevzela Bele hiše, že je izbruhnila afera Whitewater. Clintonoma so očitali, da sta manipulirala in špekulirala z nakupom nekega lukrativnega zemljišča v Arkansasu. Bill je bil tedaj guverner Arkansasa, Hillary pa partnerka v ugledni odvetniški pisarni, v kateri je bil partner tudi Vince Foster, prijatelj zakoncev Clinton, ki je postal svetovalec Bele hiše.

Toda Foster je 20. julija 1993, kmalu po izbruhu afere Whitewater, naredil samomor. Našli so ga v parku Fort Marcy (Virginia). V avtu se je ustrelil v usta. Uradno: samomor. Trpel je za hudo depresijo. Neuradno: umor. Preveč je vedel. Le kako ne bi? Bil je partner v oni arkansaški odvetniški pisarni, bil je svetovalec Bele hiše, odgovoren je bil za urejanje Clintonovih osebnih financ in dokumentov, ki so bili povezani z zadevo Whitewater. Imel je vpogled v zakulisje. Poznal je vse umazanije. Vedel je, kateri dokumenti morajo izginiti.

Bil je človek, ki je moral izginiti. Vsaj tako so trdili konspirologi, ki so našli množico »dokazov«, da je bil umorjen: njegovo poslovilno pismo so našli šele po šestih dneh (»Nisem dorasel svoji nalogi«), dalje, našel ga je neki Clintonov osebni prijatelj, dalje, kmalu se je izkazalo, da je poslovilno pismo le ponaredek, dalje, njegov avto je s kraja samomora odvlekla CIA, ne pa policija, dalje, lagali so, da ni bilo prič, dalje, ko so priče odkrili, jih niso hoteli zaslišati, dalje, izjave tistih, ki so jih vendarle zaslišali, so priredili, dalje, nekateri policisti v Arkansasu so rekli, da so za Fosterjev samomor izvedeli uro pred Belo hišo, dalje, v avtu tako rekoč niso našli krvi, dalje, izhodne rane niso našli, dalje, tudi krogle, ki naj bi si jo Foster poslal v glavo, niso našli, dalje, Foster naj bi bil tudi tajni agent Nacionalne agencije za varnost, ki prisluškuje satelitom, telefonom in računalnikom, in končno, Foster naj bi bil skrivni ljubimec Hillary Clinton. Ergo: Foster je bil umorjen, umoriti pa ga je dal Clinton.

A konspirološko razkritje, da je prvo damo tešil Vince Foster, ni zvenelo kot razkritje, temveč kot vic. V slogu: hej, a veš, kdo žge Hillary, medtem ko Bill žge druge? Vince Foster, njegov prijatelj! In potem se vsi prav butasto režijo.

Da sta atentat na Epsteina zrežirala Clintona, ni bilo nobenega dvoma. Kar je potrdil tudi Trump, ko je retvitnil tvit, v katerem je komik Terrence K. Williams Clintona obtožil, da sta umorila Jeffreyja Epsteina.

Še huje: da sta dala Epsteina »obesiti« Clintona, so konspirologi trdili, še preden se je obesil. Epstein se je skušal obesiti že malo prej, 23. julija, a mu ni uspelo. Ko se je razvedelo, kaj se je zgodilo, so konspirologi takoj planili: »Rekli smo vam, da dajte Epsteina nekam na varno ... VSI, VSI tisti ljudje ga hočejo mrtvega. Predvsem pa bo postal eno od Clintonovih trupel.« Ja, Clintona se ga skušata znebiti! Tako kot sta se znebila Vincea Fosterja! In drugih. Ne, Foster ni bil edini. Kmalu je začel po spletu krožiti spisek oseb (#ClintonBodyCount), ki sta jih menda likvidirala Clintona. Povezali in sprijateljili so se z njima, spoznali njune skrivnosti, potem pa naredili »samomor« – ali pa so umrli v »skrivnostnih« okoliščinah.

Prvi tak spisek je že leta 1994 sestavila Linda Thompson, mlada republikanska aktivistka, fenica paravojaških milic in lunatična konspirologinja, ki je trdila, da sta Clintona likvidirala že 24 oseb, obenem pa svarila, Clintonova administracija gradi skrivna koncentracijska taborišča, v katera bo strpala ameriške patriote, ki skušajo preprečiti vzpostavitev »novega svetovnega reda«.

Če sta se jih toliko znebila, potem sta se znebila tudi Epsteina! Ko sta bila v Beli hiši, je pogosto zahajal tja. Spoznal je njune skrivnosti. Clintona je tudi pogosto prevažal s svojim zasebnim letalom – v Afriko, Evropo, Azijo. Ja in še enkrat ja: preveč je vedel!

Svet je spet razumljiv

Asociacija je bila avtomatična, pa ne le zato, ker so teorije zarote kot sanje (igre asociacij, ki cvetijo v temi), temveč zato, ker se tudi izredno lepo poda razvpiti teoriji zarote, ki so jo alterdesničarski konspirologi – bolj ko ne belski nacionalisti, nativisti in rasisti – spletli v času zadnje predsedniške predvolilne kampanje: Hillary Clinton naj bi bila skrivaj vodila pedofilsko mrežo, ki je – pod pokroviteljstvom pomembnih članov demokratske stranke – delovala v kleti washingtonske picerije Comet Ping Pong, kjer so otroke obredno – satanistično – spolno zlorabljali in na koncu tudi požrli.

Ha! PizzaGate!

Objavili so celo fotografije »žrtev«! In »razkrivali«, da so demokrati, ki vodijo kanibalsko pedofilsko mrežo, ugrabili tudi Madeleine McCann, štiriletno britansko deklico, ki je leta 2007 skrivnostno izginila v portugalskem letovišču Praia da Luz.

Toda asociacija ni bila avtomatična le zato, ker se tako sijajno poda desničarski konspirološki teoriji o pedofilski mreži, ki se skriva v piceriji, temveč zato, ker se še bolj poda »QAnonu«, desničarski konspirološki teoriji, ki sporoča, da je Trump tik pred tem, da uniči demokratsko pedofilsko mrežo. »QAnon«, ki so ga lansirali v času, ko je Robert Mueller preiskoval Trumpove predvolilne povezave s Kremljem, gre takole: »Q«, anonimni visoki uslužbenec Bele hiše (morda kar sam Trump!), na spletnih forumih in družabnih omrežjih pušča skrivna sporočila, ki namigujejo, da Trump pripravlja obračun z liberalnimi elitami, Hollywoodom in kabalsko »globoko državo« in da bo Hillary Clinton, Billa Clintona, Baracka Obamo in druge voditelje globalne pedofilske mreže ob pomoči Roberta Muellerja, ki se le pretvarja, da preiskuje njega, v resnici pa preiskuje prav demokratsko pedofilsko mrežo (ki je zarotniško ugrabila državo ter svoj vpliv kabalsko razširila v vse družbene pore), poslal v Guantanamo.

Desnica je »QAnon« lansirala, da bi, kot opozarja Jane Coaston (Vox), pomirila Trumpove privržence: brez panike, Trump ima vse pod nadzorom! Kaos, ki ga vidite, je le navidezen! Tviti so le dimna zavesa! Vse je okej! Trump povsem obvladuje situacijo in Ameriko! Vse gre po načrtu! Amerika bo spet naša! Tisti, ki so v napoto, bodo odstranjeni! Amerika postaja spet velika!

Še več: »QAnon« Trumpovemu privržencu omogoča vpogled v notranji ustroj sveta, saj mu razkrije, kdo je kriv, da je izgubil hišo, da njegovi otroci ne morejo študirati in da si ne more privoščiti operacije levega kolka – jebeni pedofili! In Trump je tik pred tem, da jih zgazi. Vsak napad nanj je kakopak le dokaz, da demokratska pedofilska mreža res obstaja.

Svet je spet razumljiv. Množice so razsvetljene. Naključij ni več. Paranoja je upravičena. Kot jeza. Kot patriotizem. Sondaže itak kažejo, da 50 odstotkov Trumpovih volivcev verjame, da je »PizzaGate« resnična zgodba.

Epsteinov »samomor« v očeh Trumpovih privržencev – obsedenih s čistostjo in nedolžnostjo – le še dodatno potrjuje, da »PizzaGate« in »QAnon« govorita resnico. Da nista izmišljena. Da nista fake news. Da torej nista le teoriji zarote, temveč fakta. Epsteinov »samomor« je dokaz, da hoče demokratska pedofilska mreža zabrisati sledi. A vse poteka po načrtu: Trump triumfira! Druga stran je tik pred zlomom! Tik pred uničenjem! Na Epsteinovem »samomoru« piše to, kar je pisalo na »PizzaGatu« in »QAnonu«: volite Trumpa!

Epstein je živ!

Jeffrey Epstein je bil idealen konspirološki material: pripadnik elite, obsceno bogat, privilegiran, perverzen, pornografski, plenilski, zapeljiv, kriminalen, skrivnosten, pohlepen, manipulatorski, izmuzljiv, nezgrabljiv. Kako to, da je ves čas – kljub vsem obtožbam in zaporu – ohranjal takšno moč? Ni bilo jasno. Stalno si je tudi izmišljal svojo preteklost: nekaterim je govoril, da je bil pianist, drugim, da je delal za velike korporacije, ki so ga najele, da bi odkril, kam so izginile večje količine poneverjenega denarja, tretjim, da je delal za vlade, ki so ga najemale, da je iskal denar, ki so ga nakradli afriški diktatorji, četrtim pa, da je delal za afriške diktatorje, ki so ga najeli, da je skrival denar, ki so ga nakradli.

A nihče ni vedel, s čim natanko je sploh tako bajno obogatel. Poznali so le enega njegovega klienta, milijarderja Lesa Wexnerja. Lahko z enim samim klientom zaslužiš pol milijarde? Čigav denar je menedžiral? Je pral denar? A komu? Je fural ponzijevo shemo? Kaj če je obogatel z izsiljevanjem bogatih in slavnih, so špekulirali, ko se je izkazalo, da ni zbiral le prijateljev, ampak tudi podatke o spolnih preferencah teh bogatih, slavnih in vplivnih prijateljev. Jim je podtikal mladoletnice – in jih potem skrivaj snemal? Jih je imel v žepu? Če boste investirali v moj sklad, ne bom razkril posnetkov?! Da je mladoletnice silil v seks s svojimi prijatelji, itak ni skrivnost. Je fural »seksualno piramidno shemo«, kot je Julie Brown, novinarki Miami Heralda, rekel detektiv Joseph Recarey.

Mar Trump ne izgleda kot Epstein, ki ga niso dobili? Mar ne izgleda kot Epstein, ki mu res nič ne morejo? Mar ne izgleda kot Epstein, ki se res vedno izmaže?

Toliko bolje – ni teorije zarote brez človeka, ki ne sodi v nobeno shemo. Bil je judovskega rodu – ni teorije zarote brez Judov. Na svojem deviškem otočku je imel kockast objekt z zlato streho, ki je izgledal kot okultni tempelj – ni teorije zarote brez okultnih epilogov. Bil je transhumanist, ki je hotel oploditi 20 strogo izbranih »idealnih« deklic – ni teorije zarote brez diabolika, ki hoče živeti večno. Menda je bil povezan z obveščevalnimi službami – ni teorije zarote brez »globoke države«. Poznal je dva ameriška predsednika – ni teorije zarote brez ameriškega predsednika.

In seveda – med Epsteinovimi prijatelji najdete princa Andrewa, kar pomeni, da je v njegov »samomor« vpleten tudi britanski dvor. To v igro potegne princeso Diano, iluminate, Jezusovo kri in nadaljevanje Da Vincijeve šifre.

Za Clintona so rekli, da skuša relativizirati svoje povezave z Epsteinom. Res jih skuša relativizirati, toda niti približno tako, kot to počne Trump, ki zdaj pravi, da Epsteina sploh ni poznal. »Nisem bil njegov fen.« Pa so našli posnetke zabave v Trumpovem

Mar-a-Lagu iz leta 1992: z Epsteinom stojita na robu plesišča, se smejita, poplesavata, tleskata s prsti in ocenjujeta ženske. In našli so njegovo izjavo iz leta 2002: »Jeffa poznam 15 let. Krasen fant.« A to še ni vse: »Zelo je zabaven. In govori se celo, da tako kot jaz ljubi lepe ženske, le da so številne malce mlajše.«

Epstein naj bi se celo bahal, da je bil ta, ki je Trumpa seznanil z Melanio. In hej, mar ni Virginia Roberts – zdaj Virginia Giuffre – rekla, da jo je Epsteinovo dekle Ghislaine Maxwell pri 16 letih rekrutiralo prav v Trumpovem Mar-a-Lagu?

A ironija je še precej hujša: Trump je – dobro leto pred predsedniškimi volitvami – tik pred razbitjem demokratske pedofilske mreže, toda na Jeffreyja Epsteina še najbolj potegne on sam. Mar ni rekel, da lahko vsako žensko »zgrabiš za pičko«? Mar ga spolnega nasilja ne obtožuje več kot 20 žensk? Mar ni na svojih najstniških lepotnih tekmovanjih nepričakovano vletaval v garderobe golih najstnic? Mar ni za svojo hčerko Ivanko govoril, da je pri 16 letih »vroča«? Mar ni kasneje rekel, da bi hodil z njo, če ne bi bila njegova hči? Mar ni deklic, desetletnic in 14-letnic, spraševal, koliko so stare, potem pa – tudi pred kamerami – dodal, da bo že čez nekaj let hodil z njimi? Mar ga ni neka »Katie Johnson« leta 2016 obtožila, da jo je leta 1994 pri 13 letih na neki Epsteinovi zabavi divje posilil (in Epstein tudi), a je tožbo potem, menda zaradi groženj s smrtjo, kot je rekla njena odvetnica, štiri dni pred volitvami umaknila? Mar ni tudi sam poslovnež, pri katerem so se vsi spraševali, kako to, da so velike banke, kot je Deutsche Bank, sploh poslovale z njim? Mar ni tudi sam prepričan, da lahko počne, kar hoče? Mar ni tudi sam – z vso svojo postresničnostjo vred – le narcistični produkt neoliberalnega glorificiranja podjetništva? Mar ni tudi sam prepričan, da je mogoče vse tržiti in kupiti? Mar si ne prizadeva, da bi od Danske kupil Grenlandijo?

Prav res: mar Trump ne izgleda kot Epstein, ki ga niso dobili? Mar ne izgleda kot Epstein, ki mu res nič ne morejo? Mar ne izgleda kot Epstein, ki se res vedno izmaže? In mar ni Amerike, kot pravi Noreen Malone (New York Magazine), »prelevil v svojo bunga-bunga zabavo«?

Obstaja pa še bolj nora konspirološka teorija od te, da sta Epsteina ubila Clintona: Epstein sploh ni mrtev! Še vedno je živ! Kot Elvis! Kot Michael Jackson! Kot Hitler, Osama bin Laden in Paul McCartney! Treznejša verzija te teorije pravi, da so njegov »samomor« inscenirali, da bi ga lahko rešili in odpeljali na varno, povsem nora pa, da je Epsteina na svobodo prežarčil neznani leteči predmet.

Povsem nora? Ne, le primerna času, ko ameriški predsednik izgleda tako, kot da ga je v Belo hišo prežarčil neznani leteči predmet.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.