IK, STA

 |  Politika

Šarčevo vlado podpira polovica vprašanih, njegova stranka pa je še vedno v vodstvu

Šarčeva vlada je sicer izgubila nekaj podpore, a jo še vedno podpira dobra polovica vprašanih. Aktualni premier ostaja najbolj priljubljen politik v državi, obenem pa je na prvem mestu tudi njegova stranka LMŠ. 

Marjan Šarec, premier

Marjan Šarec, premier
© Uroš Abram

Aktualna vlada je po izsledkih ankete, ki jo je za POP TV opravil inštitut Mediana, izgubila nekaj podpore. Vlado podpira 51,6 odstotka vprašanih, 15,5 odstotka je neopredeljenih, 32,9 odstotka pa ji nasprotuje. Med strankami LMŠ z 18,8 odstotka podpore povečuje prednost pred SDS z nekaj več kot 15,6 odstotka podpore vprašanih, poroča POP TV.

Sledijo SD s 6,9 odstotka podpore vprašanih, nato Levica, ki jo podpira 4,8 odstotka anketirancev in NSi s štiriodstotno podporo. Spodnji del lestvice začenja DeSUS z 2,9 odstotka podpore, za njim pa SAB, ki jo podpira 2,4 odstotka vprašanih, in SNS z 2,3 odstotka podpore. Neparlamentarna SLS je deveta z dvema odstotkoma podpore, Cerarjeva SMC pa deseta z 1,8 odstotka podpore vprašanih.

Koga bi volili?

1. LMŠ - 18,8 %
2. SDS - 15,6 %
3. SD - 6,9 %
4. Levica - 4,8 %
5. NSi - 4 %

Krepi pa se število neopredeljenih. Vsak peti vprašani (20,3 odstotka) ne ve, koga bi izbral. Vsak deseti (10,2 odstotka) ne bi izbral nobene od obstoječih strank, ostali (2,8 odstotka) pa niso želeli odgovarjati.

Na vrhu lestvice priljubljenosti ni bilo premikov. Prvi je predsednik vlade Marjan Šarec, drugi predsednik republike Borut Pahor, tretji pa evropski poslanec SD Milan Brglez. Sledijo še evroposlanka Tanja Fajon, zdravstveni minister Aleš Šabeder in prvak NSi Matej Tonin.

Na polovici lestvice na desetem mestu podporo pridobiva gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Skok meseca pa je z jasno retoriko pri projektu drugi tir uspelo infrastrukturni ministrici in predsednici SAB Alenki Bratušek, ki je pristala na 12. mestu. Medtem se vodji Levice Luki Mescu (17. mesto) nikakor ne uspe prebiti z dna lestvice.

Lestvico zaključujejo zunanji minister in predsednik SMC Miro Cerar na 18. mestu, sledi predsednik SDS Janez Janša in obrambni minister ter predsednik Desusa Karl Erjavec, po poročanju POP TV še kažejo izsledki ankete.

Anketo je inštitut Mediana opravil na vzorcu 722 anketiranih.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.