Bernard Nežmah

30. 8. 2019  |  Mladina 35  |  Kultura  |  Knjiga

Arto Paasilinna: Najboljša vas na svetu

Mladinska knjiga, Ljubljana, 2019, prevod: Julija Potrč, 26,99 €

+ + + +

Novi prevod in ne novi roman finskega pisatelja.

Paasilinna je seveda tak trademark, da založniki prevajajo in izdajajo celo njegove začetne romane, ki so za časa njegovega življenja veljali za manj uspešne. Kaj torej prinaša najnovejša slovenska izdaja?

Kot zmeraj avtor zadene točko norosti, ki uide vsem okvirom predstavljivega. Starec Asser zapusti vnuku 800 hektarov in dva milijona finskih mark. Sanjska dediščina, ki pa v vsem spremeni življenje dediča. Ded, ki je bil ateist in poslednji komunist, v volilu zahteva, da naslednik osnuje in postavi novo cerkev, zraven nje pa še britof, na katerem bo pokopan. On, Antikrist, ki je slovel kot največji požigalec cerkva. Nemogoč projekt, ki pa sam po sebi zagotavlja material za celoten roman.

Vnuk Eemeli je lahko v hipu pozabil na dotedanje življenje, kaj in kako bo vnaprej ravnal, mu je začrtalo posmrtno volilo. Liki v romanu so enostavni: brez dilem in notranjih bojev, vse, kar šteje, so peripetije, ki vodijo iz absurda v absurd. Pri čemer je pisatelj pozabil na začetni dispozitiv in končal v povsem drugi temi. To knjigo uvršča med njegova manj posrečena dela.

Toda navzlic temu bodo bralci zadovoljni, humor, ki neverjetnosti postavlja za spontane samoumevnosti, je paasilinnovsko privlačen. Avtor pač vsakič dokazuje, da iz slehernika, ki se ukvarja s še tako banalnim delom, ki je torej prototip antiheroja, lahko ustvari junaka, ki preobrne utrip kraja, mesta ali dežele.

Torej angažirani roman? Ne, le zabavljaštvo, katerega osti izpuhtijo, ko se branje konča.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.