Izak Košir

 |  Mladina 36  |  Kultura  |  Dogodki

Podgane, Gledališče Glej

08/09—11/09

Niko Goršič

Niko Goršič
© Ivian Kan Mujezinović

V nedeljo, 8. septembra, bo ob 22. uri v Gledališču Glej premiera gledališke predstave Podgane v režiji Marka Čeha, v njej pa igrajo Niko Goršič, Andrej Zupanec, Klemen Janežič, Kristina Aleksova in drugi. Uprizoritev obravnava rastoči prepad med bogatimi in revnimi, beg pred realnostjo v užitek, bolečo izkušnjo vojne ter grožnjo nacifašizma. Dogajanje je postavljeno v Evropo v dvajsetih letih 20. stoletja, avtor Ernst Toller je namreč dramo napisal na pogorišču zatrte levičarske vstaje in v družbi, ki jo je prevevala nezmožnost enakosti v novem svetu, nad njo pa se je zgrinjal temen oblak rastoče politike sovraštva in populizma. Zveni znano? Ja, zgodovina se ponavlja. Njegov tekst tudi sto let kasneje z enako ostrino zareže v sodobno klavstrofobično družbo, ki se vse bolj obrača v globalno skrajno desnico. Kakšno vlogo lahko danes igra sodobno (angažirano) gledališče? Je mogoče spektakel kritizirati z njegovim lastnim orodjem? Je angažirano gledališče zgolj metoda pranja lastne vesti? Na ta in druga vprašanja bodo skušale odgovoriti Podgane, ki živijo v svetu, kjer so vsi lahko le nezaželena populacija.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.