Obmejni stražarji v zaporu

V Franciji obsojeni voditelji gibanja Generacija identitete

Varuhi meje po slovensko

Varuhi meje po slovensko

Da Slovenija v primerjavi z drugimi evropskimi državami naraščajoče sovražnosti do drugačnih, predvsem do beguncev, ne jemlje resno, je dejstvo. V sosednji Avstriji je vsako leto zaradi sovražnega govora obsojenih več kot sto ljudi, v Sloveniji pa manj kot eden. V Franciji je kazen za samoorganizirano varovanje meje zapor, v slovenskih medijih pa gledamo in beremo reportaže o druženju s »štajersko vardo« in »obmejnimi stražarji«.

Ko se je razvedelo, da samooklicani obmejni stražar Blaž Zidar v maskirni obleki skupaj s prijatelji in svojci »patruljira« in celo opozorilno strelja po belokranjskem območju ob slovensko-hrvaški meji, je vladajoča politika (in tudi policija) to uvrstila pod rubriko »vaški posebneži«. Šele po pritisku javnosti, češ da bi neresna obravnava takšnih pojavov lahko bila spodbuda za ustanavljanje novih paravojaških enot za varovanje meje, so na notranjem in pravosodnem ministrstvu ravnanje obsodili in izrazili nasprotovanje.

»Vaje« po gozdovih pa izvaja tudi slovenska izpostava skrajno desničarskega panevropskega gibanja Generacija identitete. Njeni pripadniki sodelujejo v nekakšni akciji »čiščenja« slovenskih gozdov. Opremljeni s solzivcem po gozdovih iščejo sledi »ilegalnih migrantov« in nastavljajo kamere, ki naj bi pomagale odkrivati nezakonite prehode slovenskega ozemlja.

A slovenski identitarci le sledijo zgledom iz »centrale«, zgledom izpostav tega gibanja iz večjih evropskih držav, recimo iz Francije.

Pripadniki francoskega gibanja Generacija identitete so lani spomladi izpeljali »čistilno« akcijo v Alpah. Oblečeni v uniforme, ki so spominjale na uniforme obmejne policije, so na francosko-italijanski meji razgrnili plakat s protipriseljenskimi sporočili in postavili plastične ovire, ki naj bi ponazarjale mejo, ter celo najeli helikopter in letalo, ki sta za boljši vtis krožila nad njimi.

Francoski organi pregona so njihovo ravnanje vzeli resno. Pred dnevi so bili trije najvišji predstavniki gibanja obsojeni na zaporne kazni. Izrečene so bile najvišje mogoče kazni, pol leta zapora, plačilo denarne kazni 2000 evrov ter petletna omejitev volilne pravice. Organizacija je bila poleg tega obsojena na plačilo 75 tisoč evrov denarne kazni. Sodišče je odločilo, da je bilo dejanje identitarcev izpeljano tako, da bi zlahka povzročilo zmedo glede izvajanja javnih dolžnosti uradnih organov.

Pri nas zmede še ni. Zmedeni bodo morda samo begunci, ki jih bodo prej ali slej v obmejnih gozdovih prestregli civilisti iz vrst domoljubov, ki branijo slovenske meje.

Slovenska veja Generacije identitete dogodkov v Franciji na svoji spletni strani ni komentirala. Je pa zato ponosno objavila povzetek predavanja v ZDA živečega Hrvata Tomislava Sunića, zagovornika bele Evrope.

Ta je letos poleti v Londonu med drugim dejal: »Lahko zamenjam jezik, kulturo, državo in potni list. Lahko se tudi odrečem kulturni dediščini. Nikoli pa ne morem zavračati prirojenih genov in svoje rasne dediščine.« O pomenu rase so veliko govorili tudi nacisti.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.