IK, STA

 |  Kultura

Filmski festival v Torontu letos v znamenju žensk, nagrada za življenjsko delo v roke Meryl Streep

Na 44. mednarodnem filmskem festivalu bodo do 15. septembra prikazali več kot 300 filmov iz 84 držav, od teh jih bo 133 na festivalu doživelo svetovno premiero. Letošnja izdaja je posvečena filmskim ustvarjalkam. 

Meryl Streep v filmu kk

Meryl Streep v filmu The Laundromat
© YouTube / TIFF

V Torontu te dni poteka 44. mednarodni filmski festival. Do 15. septembra bodo prikazali več kot 300 filmov iz 84 držav, 133 jih bo na festivalu doživelo svetovno premiero. Letošnja izdaja je posvečena filmskim ustvarjalkam, med drugim se bodo poklonili igralki Meryl Streep, ki ji bodo podelili nagrado za življenjsko delo.

Po pisanju francoske tiskovne agencije AFP kar devet filmov od 20, ki so vključeni v program t. i. gala predstavitev, podpisujejo režiserke, vključno s tremi, ki jih bodo prikazali drevi: Abominable, A Beautiful Day in the Neighborhood in Hustlers.

Animirani film Abominable scenaristke in režiserke Jill Culton prinaša zgodbo kitajske deklice, ki želi pomagati čarobnemu bitju, da bi se vrnilo domov. A Beautiful Day in the Neighborhood režiserke Marielle Heller je biografska drama o televizijskem voditelju Fredu Rogersu, ki ga upodablja Tom Hanks, film Lorene Scafaria Hustlers pa temelji na resnični zgodbi striptizet, ki so poslovneže Wall Streeta obrale za precej denarja. V filmu med drugim igra tudi Jennifer Lopez.

Letos bodo na festivalu prvič podelili nagrado za življenjsko delo, ki jo bo kot prva dobitnica prejela Meryl Streep. Igralka trenutno predstavlja film The Laundromat (napovednik za film si lahko ogledate spodaj). Ena od direktoric festivala Joane Vincent je poudarila, da je to edina logična izbira. "Komu pa naj bi dali to nagrado, če ne njej," se je vprašala.

Letos bodo na festivalu prvič podelili nagrado za življenjsko delo, ki jo bo kot prva dobitnica prejela Meryl Streep. Ena od direktoric festivala Joane Vincent je poudarila, da je to edina logična izbira: "Komu pa naj bi dali to nagrado, če ne njej?"

Med filmi, ki bodo na festivalu premierno prikazani, AFP navaja satiro z nacistično tematiko novozelandskega režiserja Taikea Waititija z naslovom Jojo Rabbit, ki prinaša zgodbo o dečku, ki ima za namišljenega prijatelja Hitlerja, ter biografsko dramo Destina Daniela Crettona, ki temelji na spominih odvetnika Bryana Stevensona in v katerem nastopajo zvezdniška imena, kot so Michael B. Jordan, Jamie Foxx in Brie Larson.

Prikazali bodo tudi film Joker v režiji Todda Phillipsa, ki je ravno gostoval na beneškem festivalu, na katerem so v tekmovalni del vključili le dva filma režiserk, piše AFP.

Kanadski festival je v četrtek odprl glasbeni dokumentarec o rock skupini The Band Once Were Brothers: Robbie Robertson and the Band v režiji Daniela Roherja, sklenil pa se bo 15. septembra z biografskim filmom Radioactive režiserke Marjane Satrapi.

Festival v Torontu velja za enega pomembnejših dogodkov v filmskem svetu, obenem je namig za morebitne dobitnike oskarjev. Med nagrajenci festivala, ki so odnesli zlati kipec, so med drugim filmi Zelena knjiga, 12 let suženj, Kraljev govor in Revni milijonar.

evXERVj2C00

2gwKpZIP3PI

noQr715FQfA

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.