IK, STA

8. 9. 2019  |  Svet

Na prvi paradi ponosa v Sarajevu več tisoč ljudi

Bosna in Hercegovina prestala zrelostni test

Množičen obisk parade ponosa v Sarajevu

Množičen obisk parade ponosa v Sarajevu
© Jasminko Halilović, Facebook

V Sarajevu se je danes odvila prva parada ponosa v Bosni in Hercegovini. Po poročanju lokalnih medijev se je je udeležilo več kot 3.000 ljudi, minila pa je mirno. Dogajanje je sicer spremljalo več kot 1.100 pripadnikov varnostnih sil. 

Udeleženci parade so se sprehodili po ulicah središča mesta ob zvokih piščalk in bobnov, prebivalci pa so jim mahali in ploskali z oken okoliških stavb. Po navedbah novinarjev časnika Oslobođenje je bilo vzdušje odlično, incidentov niso zaznali.

Parada ponosa je potekala pod geslom "Je izhod". Udeleženci so nosili mavrične zastave in transparente z napisi "Odpor", "Solidarnost", "Bolj ljubim kot se bojim", "Jaz BiH svobodo", "Ženska, lezbijka, kraljica", "Refugees welcome". Med njimi so bili tudi nekateri znani obrazi, kot je pevec Božo Vrećo, ki je ocenil, da današnji dan "odpira vrata Evrope za BiH".

Pred začetkom parade se je v parku v četrti Ciglane zaključil shod nasprotnikov parade ponosa, na katerem je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug sodelovalo več kot sto ljudi. Med sprehodom po ulicah so sporočali, da parade ponosa ne bi smelo biti v njihovem mestu. "Saj me bo še sram reči, da sem moški in da imam ženo" ter "Bodi gej, a ne govori mi, da je to OK", so se glasili njihovi transparenti.

LGBT+ skupnost v BiH vsakodnevno živi v strahu pred morebitnim nasiljem.

Pred dogodkom so v petek ob redni molitvi v vseh džamijah v BiH prebrali sporočilo sveta muftijev, ki je obsodil parado ponosa. Vernike so ob tem spomnili, da nobenemu posamezniku, ne glede na to, kdo je, ni dovoljeno nasilje nad drugim človekom zaradi njegovega osebnega prepričanja ali usmeritve.

Večtisočglava množica na prvi paradi ponosa v Sarajevu

Večtisočglava množica na prvi paradi ponosa v Sarajevu
© EuroNews / YouTube

Branko Ćulibrk in Selma Kešetović iz organizacijskega odbora parade ponosa sta pred dnevi za sarajevski portal Klix povedala, da so priprave potekale dve leti. Ob tem sta poudarila, da LGBT+ skupnost v BiH vsakodnevno živi v strahu pred morebitnim nasiljem.

Evropski komisar za širitev in sosedsko politiko Johannes Hahn je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA danes tvitnil, da je parada ponosa pomemben korak k zaščiti temeljnih pravic vseh prebivalcev BiH, torej tudi istospolno usmerjenih. Tudi ti imajo po njegovih besedah pravico, da živijo brez diskriminacije, zlorab in groženj.

Hv_h0_OPmxU

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.