IK, STA

10. 9. 2019  |  Svet

Britanski parlament začasno prekinil delo

Pred prekinitvijo pa so poslanci že drugič zavrnili zahtevo premierja Borisa Johnsona za razpis predčasnih volitev

Boris Johnson, britanski premier

Boris Johnson, britanski premier
© Chatham House

Britanski parlament je ponoči za pet tednov prekinil delo. Pred prekinitvijo so poslanci že drugič zavrnili zahtevo premierja Borisa Johnsona za razpis predčasnih volitev 15. oktobra. Ta je potrebovala dvotretjinsko večino oziroma 434 glasov, Johnsonova zahteva pa je v 650-članskem spodnjem domu parlamenta dobila le 293 glasov podpore. Premier se je za prekinitev dela parlamenta odločil, da bi preprečil poslansko blokado njegove strategije glede brexita.

Prekinitev dela britanskega parlamenta se je začela ob 2. uri po krajevnem času. Poslanci naj bi se v poslanske klopi vrnili 14. oktobra, le dva tedna pred predvidenim izstopom Združenega kraljestva iz Evropske unije.

Poslanci naj bi se v poslanske klopi vrnili 14. oktobra, le dva tedna pred predvidenim izstopom Združenega kraljestva iz Evropske unije.

Johnson je začasno prekinitev dela parlamenta predlagal konec avgusta, češ da jo potrebuje za predstavitev nove agende notranje politike. Čas prekinitve, kot tudi njegovo daljše trajanje od običajnega, je med poslanci vseh strank vzbudil nezadovoljstvo. Kritiki Johnsona obtožujejo kršitve ustave.

vIatIyvAvj0

VOka-mKP2rI

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.