IK, STA

 |  Politika

Kandidat za evropskega komisarja osumljen korupcije

Očitki se nanašajo tudi na gradnjo poslopja veleposlaništva

© MaxPixel

Belgijsko pravosodje preiskuje sum, da je belgijski kandidat za novega evropskega komisarja, zunanji minister Didier Reynders, vpleten v korupcijo in pranje denarja v Demokratični republiki Kongo, poročajo belgijski mediji. Reynders je za belgijsko tiskovno agencijo Belga dejal, da ne ve za tovrstno preiskavo.

Po pisanju belgijskega časnika De Tijd, ki ga povzema spletni Politico, se očitki nanašajo na gradnjo poslopja belgijskega veleposlaništva v Kinšasi, zakup sedeža policije ter nekatere druge zadeve.

Belgijske oblasti so preiskavo uvedle po izjavah nekdanjega pripadnika belgijske obveščevalne službe, je v soboto sporočilo belgijsko državno tožilstvo, ki ni navedlo podrobnosti. Je pa tožilstvo v Bruslju potrdilo, da preiskava poteka.

"Nedvomno gre za izmišljotino zlonamerneža, ki nenehno skuša škodovati," je za agencijo Belga dejal Reyndersov odvetnik John Hendrickx.

Novoizvoljena predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je 61-letnemu belgijskemu liberalcu zaupala portfelj za pravosodje, ki vključuje vladavino prava. Tako kot ostale komisarske kandidate Reyndersa čakajo zaslišanja pred pristojnimi odbori Evropskega parlamenta, ki so načrtovana od 30. septembra do 8. oktobra.

Sicer so v novi komisarski ekipi še tri imena, ki imajo opravka s finančnimi preiskavami. Francozinjo Sylvie Goulard evropski urad za boj proti goljufijam Olaf preiskuje zaradi domnevne napačne porabe sredstev Evropskega parlamenta, Poljaka Janusza Wojciechowskega pa zaradi domnevnih nepravilnosti pri povračilu njegovih potnih stroškov iz časa, ko je bil evropski poslanec. Romunka Rovana Plumb pa je pod preiskavo zaradi očitkov glede korupcije.

Evropski parlament naj bi o novi komisiji glasoval na plenarnem zasedanju v Strasbourgu, ki bo od 21. do 24. oktobra. Nova komisija naj bi začela delati novembra.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.