IK, STA

 |  Svet

Izrael tik pred volitvami legaliziral naselbino na Zahodnem bregu

Izraelski premier Netanjahu je napovedal, da bo v primeru ponovne zmage na volitvah 17. septembra Izraelu priključil dolino reke Jordan na Zahodnem bregu 

© YouTube / PRESS TV

Vlada izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja je včeraj odobrila novo naselbino na zasedenem Zahodnem bregu, so sporočili iz premierjevega urada. Odločitev je sprejela le dva dni pred parlamentarnimi volitvami, ki bi lahko bile odločilne za politično prihodnost 69-letnega Netanjahuja.

Vlada se je odločila spremeniti divjo naselbino Mevut Jeriho v dolini reke Jordan, v kateri živi okoli 30 družin, v uradno naselbino, so po seji vlade sporočili iz urada premierja.

Odločitev je vlada sprejela ravno v času, ko se Netanjahu in njegov glavni nasprotnik Beni Ganc pripravljata, da nagovorita svoje privržence, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Netanjahu je v minulih dneh, da bi povečal volilno udeležbo med svojo desno usmerjeno volilno bazo, napovedal vrsto nepričakovanih ukrepov.

Izraelci se v torek že drugič letos odpravljajo na parlamentarne volitve, na katerih se bosta soočili Netanjahujeva stranka Likud in sredinska Modra in bela stranka, ki jo vodi Ganc. Izid volitev bo verjetno zelo podoben tistemu po aprilskih volitvah, saj sta stranki povsem izenačeni.

Netanjahu je v minulih dneh, da bi povečal volilno udeležbo med svojo desno usmerjeno volilno bazo, napovedal vrsto nepričakovanih ukrepov. Med drugim je napovedal, da bo v primeru ponovne zmage na volitvah 17. septembra Izraelu priključil dolino reke Jordan na Zahodnem bregu.

Njegove napovedi so naletele na kritike tako med palestinskimi predstavniki kot tudi pri Združenih narodih in številnih državah.

NxEga71BYXY

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.