IK, STA

 |  Politika

Je poslanka SDS zagrešila kaznivo dejanje?

Protikorupcijska komisija ocenjuje, da je Jelka Godec kršila določila o omejitvah poslovanja, ko je svojemu soprogu pomagala do posla

Jelka Godec (SDS) kot predsednica parlamentarne preiskovalne komisije

Jelka Godec (SDS) kot predsednica parlamentarne preiskovalne komisije
© RTVSLO

Poslanka stranke SDS Jelka Godec je pred sedmimi leti kot direktorica šentjurske ljudske univerze svojemu soprogu Velimirju Godcu omogočila, da je iz evropskih in državnih sredstev pridobil za okoli 7000 evrov bruto, so po poročanju POP TV ugotovili na Razvojni agenciji Kozjansko. Godčeva pravi. da ima čisto vest, na Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) pa ocenjujejo, da je šlo za kršitev določil o omejitvah poslovanja.

Na kozjanski razvojni agenciji so navedli, da je mož Jelke Godec za šentjursko ljudsko univerzo opravil več ur izobraževanja odraslih. Izbran je bil na javnem razpisu, kljub več ponudnikom. Z njim je bila sklenjena avtorska pogodba, na kateri je kot direktorica podpisana tudi Jelka Godec, je poročala POP TV.

Odločevalec v javnem sektorju ne sme podpisati "pogodbe, za katero ve, da bo pri njej participiral njegov sorodnik".

Prav ta podpis pa naj ne bi bil v skladu z določilom o omejitvah poslovanja. Kot je za POP TV povedal predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Boris Štefanec, odločevalec v javnem sektorju ne sme podpisati "pogodbe, za katero ve, da bo pri njej participiral njegov sorodnik".

Poslanka SDS je v odzivu za POP TV povedala, da bilo vse v zvezi z razpisom narejeno na transparenten način in da sta bila o izvajalcu obveščena tako ministrstvo kot občina, sama pa se je iz vseh postopkov izločila. Po besedah Jelke Godec je bil njen mož na razpisu izbran zaradi izkušenj, za mnenje pa naj bi takrat zaprosila tudi KPK.

Zadeva bi po besedah Štefaneca lahko imela znake kaznivega dejanja, presoja, ali se bo Godčeva znašla v kazenskem postopku, pa je v rokah organov pregona.

"Medtem ko poslanka SDS Jelka Godec v preiskovalni komisiji preiskuje domnevno korupcijo v zdravstvu, pa je, kot vse kaže, doma v Šentjurju izvajala podobne prakse, kot jih prepoznava v državnozborskih gradivih. Torej, koruptivne," so zapisali novinarji na spletnem portalu omenjene televizije. 

PREBERITE SI TUDI, kako je poslanka SDS Jelka Godec pred dvema letoma zlorabila parlamentarno preiskovalno komisijo za diskreditacijo Mladine. >> 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.