IK, STA

 |  Svet

ZDA zaradi knjige tožijo Snowdna, slednji pravi, da je to le potrditev, da je vse zapisano res

Pravosodno ministrstvo ZDA je vložilo tožbo proti nekdanjemu obveščevalcu Edwardu Snowdnu, s katero zahteva zaplembo vseh prihodkov od njegove knjige spominov z naslovom Permanent Record (Stalna kartoteka)

Edward Snowden, žvižgač in trn v peti ameriškim oblastem

Edward Snowden, žvižgač in trn v peti ameriškim oblastem
© NowThisNews / YouTube

Pravosodno ministrstvo ZDA je v torek vložilo tožbo proti nekdanjemu obveščevalcu Edwardu Snowdenu, s katero zahteva zaplembo vseh prihodkov od njegove knjige spominov z naslovom Permanent Record (Stalna kartoteka). Snowden, ki se je pred pregonom domovine zatekel v Rusijo, si tožbo šteje v čast.

Tožba navaja, da je Snowden z objavo knjige, v kateri so objavljene tudi državne skrivnosti, prekršil pogodbo o nerazkritju, ki jo je podpisal ob pogodbeni zaposlitvi pri ameriški agenciji za nacionalno varnost (NSA). Snowden je zbral informacije o njenem delu in jih leta 2013 odnesel s seboj najprej v Hongkong, nato pa v Rusijo, kjer so ga sprejeli z odprtimi rokami.

Snowden, ki se je pred pregonom domovine zatekel v Rusijo, si tožbo šteje v čast. "Tožba ameriške vlade potrjuje, da je zapisano res, da gre dobesedno za ravnanje proti zakonu."

Podobno pogodbo o nerazkritju je Snowden podpisal tudi z ameriško obveščevalno agencijo CIA. Pravosodno ministrstvo ZDA sedaj zahteva vse prihodke od knjige, ki je izšla na dan torkove tožbe.

Snowden v knjigi opisuje svojo zgodbo in pojasnjuje, zakaj je tvegal lastno svobodo, da razkrije nemoralno početje ameriškega državnega aparata. Gre za razkritje nadziranja državljanov brez nadzora v imenu vsemogočne nacionalne varnosti.

"Težko si zamislim večjega potrdila avtentičnosti za svojo knjigo, kot je tožba ameriške vlade, ki s tem potrjuje, da je zapisano res, da gre dobesedno za ravnanje proti zakonu," je tvitnil Snowden.

Založba Macmillan je sporočila, da je ponosna na objavo knjige in razočarana zaradi tožbe. Snowdnov odvetnik Ben Wizne je ob tem sporočil, da knjiga ne vsebuje nobenih skrivnosti, ki jih mediji doslej še niso objavili.

UCQFtVS2RuE

aZPdWLsnun0

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.