Bernard Nežmah

Bernard Nežmah

20. 9. 2019  |  Mladina 38  |  Pamflet

Sem zakon nad zakoni

Mediji in inšpektorji kot poslednji varuhi postave

Na škandalozni odpis večine od 29-milijonskega dolga družine Janković je večina koalicijskih strank plus Levica odgovorila s predlogi, da bi bilo potrebno popraviti zakonodajo. Skupaj s premierem Marjanom Šarcem, ki je puščice izstrelil proti SDS, češ da ti ob sprejemanju zakona niso glasovali proti. Toda te geste so povsem nedržavne, saj ponujajo recept: imamo težave, torej spremenimo zakon. Rabot za nazaj ne bomo spremenili, bomo pa v prihodnje bolj pozorni.

Večina osrednjih medijev je o zadevi resda poročala, toda še malo ne s podobno zagnanostjo, kot so pred poldrugim letom poročali o bosanskem kreditu SDS, ki je bil sicer takoj po reakciji Računskega sodišča vrnjen. Tokrat pa zadeva kljub vsemu ni na hitro potihnila. Poleg družbenih omrežij in Nove 24 TV se je namreč s preiskovalnim novinarstvom izkazala spletna stran Siola. Namesto moralnega zgražanja je novinarski trio Cirman-Modic-Vuković iz dneva v dan prinašal vse bolj osupljiva dejstva. Predvsem transakcijo, ko je zadolžena Electa našla obvod, s katerim je financirala upnika Jana Beca, da je pokupil druge terjatve. Podjetnik je od Electe, ki drugih upnikov ni plačevala, dobil milijon, s katerim je odkupil terjatve drugih upnikov ter trenutno omogočil zadolženemu imperiju Jankovićev, da se izmakne vračilu dolgov. Članki, ki so vpili do nebes.

In potem se je zgodil nenavadni preobrat – na sklep sodišča se je pritožilo državno pravobranilstvo. Še več, zbudili so se kriminalisti in napovedali, da bodo preiskali sume kaznivih dejanj. Neverjetno, če pokličeš policijo, da ti je sosed ukradel moped, se bo ta takoj angažirala, pa čeprav vrednost tatvine ne znaša več kot tisočaka. Če pa skupina podjetnikov terja, da jim Jankovići vrnejo 30 milijonov, policija niti ne trzne. Pač, ko jim novinarji z objavo dokumentov prinesejo raboto na dlani, napovedo, da si bodo reč še sami ogledali.

Davčni uradi oziroma FURS veljajo za neizprosnega upnika. Ko mali podjetnik s.p.-ja pozabi za mesec ali dva plačati za 30 evrov prispevkov, mu v hipu rubijo z računa ter ga osolijo še za evrskega desetaka stroškov. Z njimi ni šale, ne poznajo sentimentalnosti. Toda ko zloglasna podjetja Jankovićev niso plačevala odmerjenih davkov, se FURS po pisanju Siola ni pritoževal na »prisilke«.

Pred tedni je predsednik vlade branil lastnike Electe, češ da je 29 milijonov izpuhtelo s v skladu z zakonom, in da, če zakoni veljajo za vse, morajo tudi za Jankoviće, saj bi v nasprotnem imeli brezpravje. Toda ravnanje FURSA kaže, da ta do navadnih državljanov postopa drakonsko, do Jankovićev pa kot velikodušni Dedek Mraz. In Šarec brezpravju pravi vladavina prava!???? Zlobni komentarji Boštjana Turka v Reporterju, ko se sprašuje o intelektualnih kapacitetah predsednika vlade, češ, da je celo na enostavni lesarski šoli imel šest popravcev, se počasi spreminjajo v bobneča dejstva.

Prvi mož vlade je v zadnjem intervjuju na nacionalki zanikal, da bi bil v Moskvi župan Janković član vladne delegacije, ko pa ga je voditeljica Tanja Gobec cinično povprašala, če so se v Moskvi srečali po naključju, je prhnil: no, to pa ravno ne. Kaj je torej povedal prvi mož vlade? Skupaj z Jankovićem je načrtoval srečanje v Moskvi, se skupaj z njim udeležil sprejema pri moskovskem županu z ruskim premierem Medvedjevom, toda delegacija, ki sta jo vodila Šarec in Janković, ni vladna delegacija. Je bil mar premier Šarec na moskovskem magistratu član županske delegacije?

Če bi šolar tako reševal test iz matematike, bi pogrnil, a za premiera Slovenije veljajo nižji standardi kot za srednje šole.

Slehernik, ki bi si želel zgraditi hišo, bo najprej skrbno poiskal gradbeno dovoljenje. Zdaj pa beremo, da je inšpektorica ustavila gradnjo hotela na Bavarskem dvoru v Ljubljani. In to ne kakšne butične trinadstropne vile, temveč stolpnice, ki bo med največjimi v mestu. A zakaj so dela ustavljena? Preprosto - graditelj nima veljavnega gradbenega dovoljenja!

Kdo je ta junak, ki se je na črno lotil najbolj gigantske gradnje v mestu? In zaradi njegove nedovoljene gradnje so mestne oblasti zaprle kolesarsko in pešpot proti Bežigradu. Investitor so Zlatarne Celje, v večinski lasti Bojana Albrehta. Mož je bil dolga leta svetnik na listi Zorana Jankovića in slednji je bil kot po naključju boter pri umeščanju objekta v prostorske načrte. A v tej zgodbi je še predzgodba: inšpektorica je prvo odločbo o takojšnji ustavitvi del izdala že julija, medtem ko je investitor dela ustvaril šele čez dva meseca!?

Bogovski arogantneži, ki se obnašajo, kot da zakoni države zanje ne veljajo. Pač, če so v navezi z županom Jankovićem, velja zanje to, kar velja zanj – on sam je zakon nad zakonom! A sam ukrep inšpektorice, ki je investitorju postavila rok, da si gradbeno dovoljenje priskrbi do decembra, je v posmeh državi, v kateri vladajo zakoni. Pod Šarcem se širi nov duh gradbene zakonodaje, po kateri veljavno gradbeno dovoljenje ni več pogoj za začetek gradnje.

Dobesedno, ko je razvpiti Kemis zgradil nov obrat na Vrhniki, je inšpekcija ustavila njegovo obratovanje, ker je bil zgrajen brez gradbenega dovoljenja. So črno gradnjo medtem podrli? Nak, ministrstvo je razveljavilo inšpekcijsko odločbo, saj da črna gradnja niso vsi deli stavbe, temveč samo nekateri. In sedaj še finalno presenečenje – objekt ukrepanja niso lastniki podjetja, temveč inšpektor. Minister Simon Zajc je odredil izredni nadzor nad delom inšpektorja.

To bosta torej poslednja inšpektorja, ki sta si pod Šarčevo vlado drznila izdati inšpekcijsko prepoved proti velikemu kapitalu.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.