Stanka Prodnik

20. 9. 2019  |  Mladina 38  |  Kultura  |  TV

Alternativni Planet

Informativna oddaja Planet 18 je lekcija o alternativnih dejstvih

Globalni poročevalci

Globalni poročevalci
© Planet TV

Z zračnimi posnetki Bele hiše, berlinskega TV-stolpa, pariškega Slavoloka zmage ter ljubljanskega Nebotičnika in gradu se kozmopolitansko začne nova informativna oddaja televizije Planet. »Novice s srcem«, kot se samodeklarirajo, so na sporedu od 2. septembra in se za vsak primer, če bi kdo pozabil, na katerem kanalu je obtičal in ob kateri uri, imenujejo Planet 18.

V ponedeljek sta bila voditelja Valentina Plaskan in informativni paradni konj Planeta Mirko Mayer okrancljana z belimi slušalkami, ki so bile videti, kot da so namenoma zatlačene v njuna ušesa nekako malomarno, da bi bil kabel viden tudi od spredaj. Ni se bilo mogoče ubraniti vtisa, da sta pred nami resnična posrednika med svetom – in nami.

Osrednja novica je bila seveda zmagoslavje Primoža Rogliča in Tadeja Pogačarja na španski kolesarski dirki Vuelta. Voditelja sta bila na zvezi s kar tremi poročevalci. Prvi se je javljal iz avta na poti z Dunaja. Druga dva pa iz Kisovca in Komende, domačih krajev kolesarjev. Oziroma od tam, »kjer so doma dobri ljudje« in kjer se novinarjev seveda najbolj dotaknejo izjave mam.

Voditelja nove oddaje se trudita vzpostavljati občutek, da gre za resno oddajo, gledalci pa žal dobimo le vtis nekakšne zategnjenosti. Sodeč po ponedeljkovi oddaji avtorji zelo resno jemljejo predvsem sami sebe in razumejo reklo »dobro blago se samo hvali« na recimo temu alternativen način. Uvod je bil namenjen temu, da so nanizali uspehe svoje ekipe. Edini so bili na Brniku na sprejemu Pogačarja. Posebej za njihovo televizijo je bivši minister Leben ostro govoril o svojem nasledniku. In seveda prvi poročajo o novo ugotovljenih grehih družine Janković. In če je srce na pravem mestu, so dejstva avtomatično manj pomembna. Trinajst celjskih vrtcev, kjer so pristojne službe odkrile povečano vsebnost rakotvornega svinca in kadmija, so v oddaji Planet 18 poimenovali kar »slovenski Černobil«. A ker gre za otroke, je nepomembno, da glavni problem v Černobilu niso bile težke kovine.

Karto navajanja dejstev in »dejstev« sicer z veseljem potegnejo iz rokava, ko je to znotraj ideološkega okvirja. Prejšnji četrtek so se tako lotili vprašanja ukinitve dopolnilnega zavarovanja. Pokazali so nam izračun. Če pokažeš izračun, je to že dejstvo. In šlo je za enega tistih izračunov, ki je prav zaradi svoje preprostosti prepričljiv: če hočeš vzeti več, kot imaš, imaš minus. Komu mar za dejanske ekonomske in družbene spremenljivke in posledice. In seveda je sledil jasen zaključek: zdravstva populizem ne bo popravil. Le zahvalimo se lahko prizadevni raziskovalni ekipi zanj. Ob gledanju smo dobili občutek, da je predlog Levice o ukinitvi dopolnilnega zavarovanja malodane teroristični napad.

Po pompozni, globalni uvodni špici je bil ponedeljkov prispevek o kolesarski zmagi dveh Slovencev v Španiji edino, kar smo v oddaji Planet 18 izvedeli o svetu zunaj meja Slovenije. Čeprav so na ta dan ZDA napovedovale napad na Iran, teden Evropejcev pa so začele nove peripetije okoli brexita in sestave evropske komisije.

Iz ogleda Planet 18 se lahko naučimo predvsem, da je mogoče alternativno razumeti marsikaj, srčnost in tudi vpetost v svet.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.