Lara Paukovič

20. 9. 2019  |  Mladina 38  |  Družba

Cepivo proti populizmu

Odkritje »kipa« Donalda Trumpa, ki proizvaja pivo svobode in klobase miru

Kip svobode na Selih pri Kamniku

Kip svobode na Selih pri Kamniku
© Borut Krajnc

Se še spomnite lesenega kipa Melanie Trump v Sevnici? Jasno, kako bi ga lahko pozabili. A to še ni vse – čez hribe in doline vanj strmi lesena skulptura, imenovana kip svobode, ki spominja na Donalda Trumpa. Tako sta Melania in »Trump« v dialogu podobno kot France Prešeren in Julija Primic v središču Ljubljane.

Skoraj osem metrov visok »kip«, ki ga je zasnoval arhitekt Tomaž Schlegl, so poleti postavili na Selih pri Kamniku. Pri Melanijinem kipu ni povsem jasno, ali sta ustvarjalca z njim mislila resno ali ne, pri »kipu svobode« pa gre za očitno kulturno provokacijo. Tudi podobnost s Trumpom, pravijo ustvarjalci, je zgolj naključna – v skulpturi lahko vsak vidi, kar hoče, odvisno od njegove interpretacije in dojemanja svetovne politike. »Konec koncev pa imajo tudi tisti, ki v kipu vidijo Trumpa, svoj prav. Trump je poosebitev popolne svobode, saj je dokazal, da lahko dela in govori, kar mu pade na pamet, in za to ne bo nikdar odgovoren.«

O kipu se je govorilo vse poletje, o njem so pisali svetovni mediji, kot so New York Times, BBC, Independent in Observer (zadnja dva sta poudarila podobnost s Hrestačem – v Observerju so ga poimenovali Trumpcracker). Slavnostno odkritje je bilo napovedano že za konec avgusta, vendar so ga zaradi prevelikega zanimanja, ki naj bi presegalo proračun in organizacijske sposobnosti Športnega in kulturnega društva Sela, odpovedali. Bo pa zato ta konec tedna, 21. septembra, s prav posebnim dodatkom, ki za prvotno odkritje ni bil predviden: kip bo na prireditvi proizvajal »pivo svobode« in »klobase miru«. »Pivo bo pivo odličnega kamniškega pivovarja, s katerim imamo dogovor, da bo kasneje, če bomo zbrali dovolj sredstev, zvaril ekskluzivno pivo. Ravno tako prvovrstne bodo klobase, postrežene v štručkah, ki bodo prihajale iz drobovja kipa. Cepivo proti populizmu – pivo in klobase – mora biti namreč prvovrstno, če želimo, da zares učinkuje,« pove Boštjan Pivec iz ŠKD Sela.

Kaj se bo s kipom zgodilo po odkritju? Ker Sela nimajo zemljišča, ki bi bilo last lokalne skupnosti, za zdaj stoji na zasebnem zemljišču, kjer pa je postavitev dovoljena le do 30. oktobra, zato bo del slavnostnega odkritja tudi začetek svetovne kampanje na Kickstarterju za »rešitev slovenskega kipa svobode«. Od višine zbranih sredstev bo odvisno, kakšni bodo postopki »rešitve« – zelo skromni ali bolj velikopotezni. V kulturnem društvu si želijo, da bi zbrali dovolj denarja, da bi v neposredni bližini odkupili del zemljišča in kip prestavili tja. »Tako bo kip ’na svoji zemlji’ lahko še dolgo opominjal ali radostil obiskovalce ter obenem zdravil tiste, ki so pregloboko zabredli v populizem,« sklene Pivec.

Uradna politika se od kipa distancira zaradi očitne podobnosti s Trumpom, vendar v društvu pravijo, da s tem zanemarja njegovo sporočilnost, ki je ta hip in bo v bližnji prihodnosti še kako aktualna.

»Kip ni spomenik nekomu, ampak je opomnik pred nevarnostjo populizma,« še enkrat poudarjajo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.