Izak Košir

20. 9. 2019  |  Mladina 38  |  Družba

RTV-prispevek za vse

Tudi za tiste, ki imajo zgolj internetno povezavo 

Generalni direktor RTV SLO Igor Kadunc že nekaj časa poziva k dvigu RTV prispevka

Generalni direktor RTV SLO Igor Kadunc že nekaj časa poziva k dvigu RTV prispevka
© Uroš Abram

V zadnjih dneh je nekatere razburila novica o RTV-prispevku. V medijih smo prebrali, da bomo morali državljani prispevek plačevati tudi za mobilni telefon, tablico in računalnik.

Za koga bo nova ureditev plačevanja prispevka sploh veljala? Zavezancev za plačilo RTV-prispevka je približno 628 tisoč, 15 tisoč od teh je pravnih oseb in zasebnikov. Preostali zavezanci so fizične osebe, od teh je tistih, ki se jim obračunava RTV-prispevek 12,75 evra, 587 tisoč in tistih, ki plačujejo RTV-prispevek 3,77 evra za radijske sprejemnike, 26 tisoč.

Na nacionalni radioteleviziji so pojasnili, da se RTV-prispevek ne bo dodatno zaračunaval še za posamezne računalnike, telefone ali tablice, saj se za tiste, ki RTV-prispevek 12,75 evra plačujejo že zdaj, ne bo spremenilo nič. Sprememba se nanaša zgolj na tiste, ki imajo prijavljen le radijski sprejemnik, dejansko pa imajo še napravo z možnostjo spletne povezave (pametni telefon, tablica, osebni ali prenosni računalnik), ki omogoča sprejem TV-programov. Novi prispevek pa bo, seveda, veljal tudi za posameznike oziroma družine, ki nimajo prijavljenih nobenih sprejemnikov, torej ne radia in ne televizorja. Nov način zaračunavanja bo začel veljati novembra.

Časi se spreminjajo in tudi naše navade spremljanja televizijskih in radijskih vsebin so se v zadnjih letih zaradi interneta spremenile, saj teh vsebin ne spremljamo več zgolj prek televizijskih in radijskih sprejemnikov, temveč imamo za to različne elektronske naprave.

Če pa poleg radijskega sprejemnika doma nimate nobene od naštetih naprav, ki jih lahko povežete s spletom (tu pridejo v poštev najbrž starejši, ki imajo zgolj stacionarne telefone ali preproste mobilne telefone), in se želite izogniti plačevanju višjega RTV-prispevka, boste morali podati izjavo, da doma nimate nobene naprave, ki omogoča sprejem TV-programa. RTV Slovenija bo v prihodnjih dneh k temu pozvala vsa gospodinjstva, ki plačujejo RTV-prispevek zgolj za radijske sprejemnike. Če te izjave ne bodo podala, jim bo RTV Slovenija skladno z zakonom začela zaračunavati celoten znesek prispevka.

Podobno prakso imajo v Združenem kraljestvu (BBC), kjer je treba plačati letni prispevek tudi, če naročnik nima televizorja, ima pa računalnik, tablični računalnik ali pametni telefon. V Nemčiji pa so leta 2013 uvedli enotno višino prispevka za uporabo radia, televizije in interneta (17,98 evra na mesec).

Neodvisno od tega se že dalj časa razmišlja o zvišanju RTV-prispevka. A na ministrstvu za kulturo v enkratnem zvišanju ne vidijo rešitve. Pravijo, da rešitve iščejo bolj v smereh, ki naj bi RTV Slovenija zagotovile dolgoročno stabilno delovanje, in da bodo v kratkem pripravili podlage za javno razpravo. Dodali so še, da »vprašanje financiranja RTV Slovenija, ki ob upoštevanju vidikov dolgoročnega zagotavljanja njegove stabilnosti, kakovosti in relevantnosti zahteva ustrezen premislek in konsenz na najvišji politični ravni. Ministrstvo za kulturo je glede tega v komunikaciji s kabinetom predsednika vlade.«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.