Stanka Prodnik

27. 9. 2019  |  Mladina 39  |  Kultura  |  TV

Sporna proslava

V Tedniku so se trudili ne izreči, da problematizirajo glasbo, ker je srbska

Igor Pirkovič nas je tokrat gledal v oči kot predsednik društva pesnikov slovenske glasbe

Igor Pirkovič nas je tokrat gledal v oči kot predsednik društva pesnikov slovenske glasbe
© TV Slovenija

V oddaji Tednik na TV Slovenija so se ta teden lotili, kot so dejali, »spornega koncerta«, ki je obeležil vrhunec praznovanja ob 60-letnici Velenja. »Nastopila sta Ines Erbus, sicer Ljubljančanka, ki večinoma poje v hrvaščini, in srbski virtuoz Željko Joksimović,« je pojasnila razlog za prispevek novinarka Barbara Štor. Obiskovalci koncerta so bili navdušeni, je ugotavljala, a dodala, da so nekateri drugi prepričani, da bi ob tako častitljivem jubileju prebivalce rudarskega mesta morali zabavati domači glasbeniki. »Če za tako obletnico domačini nimamo pravice do veselja, slovenske glasbe, je hudo. Namesto da bi bil v soboto v Velenju, sem šel v Pliberk poslušat Andreja Šifrerja,« ji je povedal sogovornik Andrej Jevšenak ter dodal, da bi bilo primerno, da bi nastopal »en tak, ne pa nekdo od drugod«, in za vsak primer pritaknil še »ki je čisto nepoznan, vsaj naši generaciji«. Novinarka je pronicljivo ugotovila, da mu nekateri pritrjujejo, spet drugi ne. Občani s ceste, ki jih je povprašala za mnenje, pa so povedali, da »jaz nimam proti nobenemu nič, ampak če je naše, naj bi bili naši glasbeniki«, »meni je fajn, da je dober koncert«, »dobro je, da je veselica«. Vendar pa niso bili dovolj pomembni, da bi jih predstavila z imenom. S čim si je to prislužil Jevšenak? Gre za lokalnega aktivista, ki je med drugim pred časom v enem od svojih pisem v reviji Demokracija zapisal: »Ljudje bodite ponosni na naše ljudi, kot so Janez Janša, Franc Kangler in Aleš Primc, in s skupno močjo naredimo to slovensko deželo spet lepo slovensko, ne pa jugohlapčevsko, kot je to sedaj naredila Cerarjeva balkansko-partijska vlada.«

Ker je problematika velenjskega koncerta po mnenju uredništva tako žgoča, so se obrnili tudi na še bolj resne sogovornike. In to ni bil nihče drug kot vodja velenjske svetniške skupine SDS Suzana Kavaš, ki je povedala, da je treba dati možnost lokalnim izvajalcem. Novinarka je nato opravila uravnoteževanje. In smo izvedeli, da denar ni šel iz občinskega proračuna. Da so se imeli ljudje fajn. Pa da je Joksimović dober glasbenik. In da je praznovanje trajalo ves mesec, na trinajstih od štirinajstih prireditev pa so nastopali le domači glasbeniki. A zaključna beseda je pripadla Igorju Pirkoviču, nekdanjemu uredniku Tednika, v prostem času pa piscu himne SDS, tistemu, ki je pred leti objavil nereflektiran intervju z ustaškim pevcem Thompsonom. Tokrat je bil Pirkovič podpisan kot »predsednik društva pesnikov slovenske glasbe« in se cinično spraševal, ali bo, glede na to, da je Željko Joksimović iz Beograda, beograjski župan ob občinskem prazniku povabil Šank Rock ali Ireno Vrčkovnik. »Tako se začne, in problem je, da bo čez nekaj let to normalno in se ne bomo niti zgražali nad tem,« je Pirkovič zaključil misel, s katero se ne bi mogli bolj strinjati, a verjetno iz drugega zornega kota. Saj ne, da je bil Joksimović nesporno najboljša izbira, ampak da javna televizija naredi prispevek s poanto, da ima neki pevec napačno etnično pripadnost, je pač strašljivo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.