O vlogi Grete Thunberg

Kako se izogniti temu, da bi Greta Thunberg postala naš odpustek

Gretin grafit v Rimu

Gretin grafit v Rimu
© Profimedia

V smislu podnebnega aktivizma je naredila že vse, kar se je dalo, in mobilizirala je vse, ki jih je lahko. Tudi Greta Thunberg sama pravi, da nima kaj več dodati in da je potreben nov akter. Pa si tega res želimo? Ali nam Greta v podobi vodje ugaja, ker s tem z naših ramen prevzema odgovornost? Naš Facebook nas prikazuje kot neutrudne ekoborce, toda naša dejanja niso ravno konsistentna z našo javno podobo. Vsi po vrsti kupujemo odpustke in Greta je zadnja v vrsti odpustkov. Uteleša naše pobožne želje o učinkovitem boju proti neizbežni podnebni katastrofi. In mi se z odpustki zadovoljimo, četudi sistemske rešitve ni na spregledu.

Val ozaveščenih mladih in starih z Greto Thunberg na čelu je brez dvoma povzročil nujni preskok v družbeni zavesti. A ozaveščenost ni več problem – v Evropi danes skoraj ni stranke, ki ne bi v programu vsaj omenjala podnebne problematike. A na nekatere stvari je treba biti pozoren. Na primer na pesimizem in cinizem. Med mladimi je na primer že tako dovolj pesimizma in cinizma in slednja delujeta produktivno, a le do stopnje ozaveščenosti. Potem kriki in protesti postanejo rutina brez prave učinkovitosti. Zato na tej stopnji potrebujemo optimizem in proaktivnost. Alternative fosilnim gorivom so vsako leto boljše, generacije politikov se menjajo, tudi Aziji kot industrijski velesili se okoljevarstvo ne zdi več fiktivni koncept. To ni tolažba ali opravičilo, temveč motivacija.

Soočiti se moramo tudi s kritiko Grete Thunberg. Marsikdo, ki sicer sam ne dvomi o klimatski kataklizmi, ki je pred nami, dviga nos nad deklico in njeno kampanjo. Na drugi strani goreči podporniki Grete delujejo ekskluzivno. In tako se ustvarja delitev, ki je nepotrebna in kontraproduktivna. Zakaj bi kritizirali, ko bi se pa mogli združiti proti skupnemu problemu? Združitev še ne pomeni soglasja: če se strinjamo o obstoju globalnega segrevanja in da moramo ukrepati zdaj, to ne pomeni, da se moramo strinjati o vsem. Zdaj res ni čas za ekskluzivnost. Združitev je mogoča zgolj, če se tolerirajo naša nesoglasja. Kot pravi francoski radijec Raphaël Enthoven: če med ’dobrimi ljudmi’ nekateri ne želijo poklekniti pred zlatim teletom v podobi otroka, predlagam, da so še vedno dobrodošli. Lahko se borimo tudi brez podrejanja.

Marsikdo, ki sicer sam ne dvomi o klimatski kataklizmi, ki je pred nami, dviga nos nad deklico in njeno kampanjo.

Morda je Greta Thunberg res zgolj podoba, ki mobilizira. Morda je res privid, predvsem pa naš izgovor. Ampak združujoč privid, ki mobilizira ljudi, je pač boljši kot zapletena resnica, ki ne vodi nikamor. Da, Greta Thunberg je ikona. Njena popularnost pa ne izhaja iz njene učinkovitosti, ampak iz njene vloge.

Vloga Grete Thunberg je v smislu ozaveščanja nepogrešljiva in hvale vredna. Postala je obraz generacije Z, motivirala marsikaterega mladostnika po svetu. Ampak nehajmo 16-letnico tiščati na podij kot starši, ki svoje neuresničene srednješolske ambicije živijo skozi svojega otroka. Na ta podij mora pač stopiti vsak, ki misli resno. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.