Izak Košir

27. 9. 2019  |  Mladina 39  |  Družba

Rasizem v ljubljanskem klubu

Z enim odpuščenim varnostnikom težave ne bodo izkoreninjene

Vhod v klub K4

Vhod v klub K4
© arhiv Mladine

Varnostniki naj bi bili v nočnih klubih zato, da bi se obiskovalci počutili varne, pa tudi zato, da bi opozorili ali v skrajnem primeru odstranili tiste, ki so moteči. Tako je na razviti klubski sceni v tujini. Pri nas pa so z varnostnimi službami, ki varujejo klube (za obiskovalce jim, če sodimo po njihovih dejanjih, dostikrat ni mar), pogosto težave. Incidentov med njimi in obiskovalci je pri nas veliko, preveč. Sporne varnostnike v najboljšem primeru kot grešne kozle premestijo ali umaknejo, sporno varnostno službo pa obdržijo. Prav zato, ker gre za konflikten posel, ki lahko vpliva na dobro ime družbe, se večje varnostne službe z varovanjem klubov ne ukvarjajo. Tiste, ki se, pa bi morale varnostnike »pri vratih« klubov sistematičneje poučevati o pomenu strpnosti in primernega vedenja ter odnosa do obiskovalcev.

Zadnji incident, ki je zbudil precejšnjo pozornost, se je zgodil v petek, 20. septembra, v klubu K4, enem od najstarejših nočnih prizorišč pri nas. Ameriški gost Eric Moses, ki sicer živi in dela v Ljubljani, je neprijetno izkušnjo opisal na Facebooku, na njegovo zgodbo pa so se odzvali številni uporabniki in mediji.

Povedal je, da je v klubu eden od obiskovalcev vanj zakričal besedo Žid, zato se je obrnil na predstavnike varnostne službe, ti pa so mu v vulgarnem jeziku ukazali, naj odide. Ker jih Moses ni ubogal, mu je eden od njih v obraz zakričal: »Heil Hitler!« in dvignil roko v nacistični pozdrav. Na to je Eric opozoril vodjo kluba in ga prosil za imena vpletenih varnostnikov. Ker je vodja njegovo prošnjo zavrnil, jih je za imena želel povprašati sam, a je tudi pri varnostnikih naletel na nesodelovanje. Skušal jih je fotografirati, vendar so mu telefon izpulili iz rok, eden pa ga je na tleh celo pokril z nogo. Znova so mu v obraz zavpili nacistični pozdrav.

Eric Moses je bil nad vedenjem varnostnikov šokiran in je v zapisu sklenil, da je nočno življenje v Ljubljani namenjeno vsem, ne glede na veroizpoved, raso, spol, spolno identiteto, spolno usmerjenost ali družbeni status.

Uprava družbe Gast Ent., ki vodi klub K4, je sicer po incidentu takoj stopila v stik z upravo varnostne službe Obeliks, ki varuje objekt, in zahtevala, da omenjeni varnostnik ne sme nikoli več opravljati dela v klubu K4 ali kateremkoli lokalu, ki ga upravlja Gast Ent. »Kolikor nam je znano, je bil omenjeni varnostnik, ki si je privoščil obsojanja vreden rasistični izpad, zaradi tega dejanja tudi nemudoma odpuščen,« so zapisali v sporočilu za javnost.

Pa je to dovolj? Pri Inštitutu Danes je nov dan, ki skrbi za družbenokritično misel, menijo, da ne. »Zgolj en odpuščen varnostnik ne bo dovolj – ali pa vodstvo družbe Gast Ent. res misli, da je smiselno, da krivdo atomizira nanj? Mi zase vemo, da v Štirki ne bomo več plesali, dokler jo bo "varovala" varnostna služba Obeliks,« so poudarili. Klubi, kjer se obiskovalci upravičeno bojijo varnostne službe, pač niso »prostori svobode«.

Pri družbi Gast Ent., katere direktor je Aleš Prestor, poudarjajo, da jim je še posebej žal, ker se je to zgodilo prav v klubu K4, ki je »ikona vključevanja in naprednih idej z bogato tradicijo«, in želijo, da ta sloves tudi obdrži. »Rasa, versko, politično prepričanje in podobne lastnosti posameznika ne morejo in ne smejo biti razlog za fizično ali verbalno nasilje nad komerkoli, še posebno pa ne s strani oseb, katerih delo je varovati goste in preprečevati konflikte.« To so sporočili tudi vodstvu varnostne službe Obeliks, od katere pričakujejo, da bo na delo v klub K4 in druge lokale družbe Gast Ent. napotilo osebe, ki so licencirane, strokovno usposobljene in se znajo vesti civilizirano.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.