Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

V Izraelu nič novega

Wikimedia Commons

Wikimedia Commons

V Izraelu so nedavno potekale že druge parlamentarne volitve letos, ki tudi tokrat niso dale jasnega zmagovalca. Največ glasov sta prejeli desna stranka Likud dosedanjega premiera Benjamina Netanjahuja in "sredinsko" Modro-belo zavezništvo pod vodstvom nekdanjega načelnika generalštaba vojske Benija Ganca. Vendar pa nobena stran ni imela dovolj glasov, da bi z zavezniki takoj sestavila vlado.

Izraelski predsednik je mandat podelil Netanjahuju, ki se krčevito bori za politično preživetje, saj mu v nasprotnem primeru grozi izguba imunitete in tri obtožnice o korupciji. Prav zato je dosedanji premier še bolj zaostril svojo protipalestinsko retoriko in v upanju na podporo volilne baze napovedal številne skrajno desne ukrepe

Čeprav za zdaj kaže, da Netanjahu tokrat ne bo prevzel oblasti, pa se Palestinci nimajo česa veseliti, saj tudi Ganc podpira mnoge protipalestinske politike. Tako je v državi, ki je v celoti normalizirala judovsko nadvlado, enakopravnost še vedno zelo daleč. 

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.