IK, STA

 |  Svet

Na Portugalskem slavili socialisti

Portugalska socialistična stranka premierja Antonia Coste je zmagovalka nedeljskih parlamentarnih volitev. Tako Levi blok kot komunisti so že sporočili, da so jo pripravljeni ponovno podpreti.

Socialist Antonio Costa, zmagovalec portugalskih volitev

Socialist Antonio Costa, zmagovalec portugalskih volitev
© FraLiss / WikiCommons

Portugalska socialistična stranka (PS) premierja Antonia Coste je zmagovalka nedeljskih parlamentarnih volitev. Po preštetju skoraj vseh glasov je stranka osvojila 36,65 odstotka glasov podpore, sledijo desnosredinski socialni demokrati (PSD) z 27,9 odstotka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

PS, ki je bila na oblasti zadnja štiri leta ob podpori dveh manjših, skrajno levih strank, Levega bloka in komunistov, bo imela v 230-članskem portugalskem parlamentu 106 poslancev, s čimer je absolutno večino zgrešila za deset poslancev. V dosedanjem sklicu parlamenta je stranka imela 86 poslancev.

PSD bo imela v novem parlamentu 77 poslancev, doslej 89. Vstop v parlament z enim poslancem je tokrat prvič uspel tudi skrajno desni stranki Chega (Dovolj).

Vstop v parlament z enim poslancem je tokrat prvič uspel tudi skrajno desni stranki Chega (Dovolj). Volilna udeležba je bila 54,5-odstotna, kar je najmanj po letu 1974.

Volilna udeležba je bila 54,5-odstotna, kar je najmanj po letu 1974.

Ključno vprašanje je, s kom bo 58-letni Costa po volitvah sestavil vladajočo koalicijo, še navaja AFP. V svojem zmagovalnem govoru je Costa dejal, da si želi "obnoviti izkušnjo" zavezništva s skrajno levimi strankami.

"Stabilnost je bistvena za portugalsko mednarodno kredibilnost in za tuje vlagatelje. PS si bo prizadevala za rešitev, ki bo zagotavljala stabilnost celotno zakonodajno obdobje," je še dejal Costa.

Tako Levi blok, ki je osvojil tako kot na prejšnjih volitvah 19 poslancev, kot komunisti, ki so tokrat dobili 12 poslanskih mandatov, kar je pet manj kot doslej, so že sporočili, da so pripravljeni ponovno podpreti socialiste.

7WgLepc1UUk

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.