IK, STA

 |  Svet

Protesti proti novi zakonodaji o umetni oploditvi

V Parizu je več deset tisoč ljudi protestiralo proti novi zakonodaji, ki bi samskim in istospolno usmerjenim ženskam omogočila pravico do umetne oploditve

Protesti v Parizu

Protesti v Parizu
© YouTube

V Parizu se je v nedeljo zbralo več deset tisoč ljudi, ki so protestirali proti novi zakonodaji, ki bi samskim in istospolno usmerjenim ženskam omogočila pravico do umetne oploditve ter tako uredila neurejena razmere. Demonstranti, ki sodržavljankam ne privoščijo možnosti do zanositve, so med drugim vzklikali Svoboda, enakost, očetovstvo, kar je besedna igra z geslom francoske revolucije, ter Vsak potrebuje očeta. Protestni shod je spominjal za prizor iz televizijske serije Deklina zgodba. 

Nasprotniki predloga zakona, ki ga je konec septembra potrdil spodnji dom francoskega parlamenta, sporočajo, da bi pravica do umetne oploditve za samske ženske in lezbijke ustvarila generacije otrok brez očetov. Kar je že velikokrat slišan populističen nesmisel, ki nagovarja točno določeno populacijo. Gre za podobne konzervativne "vrednote", kot jih pri nas zagovarja cerkvi naklonjeno gibanje Glas za otroke in družine.

Po ocenah neodvisnih medijev se je protestov udeležilo 74.500 ljudi, organizatorji pa pretirano napihujejo številke, saj navajajo, da jih je bilo 600.000. Zakon v Franciji mora sicer potrditi še senat.

Demonstranti so med drugim vzklikali Svoboda, enakost, očetovstvo, kar je besedna igra z geslom francoske revolucije, ter Vsak potrebuje očeta.

V Franciji imajo trenutno pravico do uporabe metod zunajtelesne oploditve z biomedicinsko pomočjo, znane kot IVF, le heteroseksualni pari, ki iz medicinskih razlogov ne morejo imeti otrok. Predsednik Emmanuel Macron je reformo zakonodaje na tem področju napovedal že pred prihodom na oblast leta 2017. 

V skladu s predlaganim zakonom bo zdravstveni sistem države pokrival stroške postopka za vse ženske, mlajše od 43 let. Na rojstnem listu otroka lezbičnega para bo namesto "mati in oče" pisalo, da ima otrok "mater in mater". Otrokom, spočetim z darovano spolno celico, bodo omogočili, da ugotovijo identiteto darovalca, ko dopolnijo 18 let.

Če bo zakon dokončno sprejet, se bo Francija postavila ob bok drugim evropskim državam, kot so Velika Britanija, Španija, Portugalska, Nizozemska, Irska in Belgija, pa tudi skandinavske države, ki priznavajo pravico do umetne oploditve z biomedicinsko pomočjo vsem ženskam. 

tmPSjFl3Tuo

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.