IK, STA

 |  Svet

Vojaški uslužbenec obtožen izdaje skrivnosti novinarkama

Tuja država v obtožnici sicer ni identificirana. Prav tako nista imenovani novinarki.

Obtoženi Henry Kyle Frese

Obtoženi Henry Kyle Frese
© Alexandria Sherif's Office

Ameriška zvezna policija FBI je v sredo aretirala 30-letnega vojaškega obveščevalnega analitika Henryja Kyla Freseja, ki je obtožen izdaje zaupnih informacij o oborožitvenih sistemih tuje države dvema novinarkama. Tuja država v obtožnici ni identificirana tako kot nista niti novinarki.

Vendar pa drugi podatki v obtožnici kažejo, da je šlo za podatke o Rusiji in Kitajski, novinarki pa sta Amanda Macias s televizije CNBC, ki je bila v ljubezenskem razmerju s Fresejem, in njena bolj izkušena kolegica pri televiziji NBC Courtney Kube. Obe poročata o temah nacionalne varnosti. Frese naj bi svojemu dekletu dajal informacije, da ji pomaga pri napredovanju.

Ameriška zvezna policija FBI je aretirala 30-letnega vojaškega obveščevalnega analitika Henryja Kyla Freseja.

Na podlagi informacij pogodbenega analitika pri obrambni obveščevalni agenciji (DIA) Freseja sta potem novinarki objavili nekaj člankov oziroma prispevkov o oborožitvenih sistemih Kitajske in Rusije.

To je sedaj že šesti zvezni kazenski pregon v ZDA zaradi izdaje zaupnih informacij v dveh letih. Vladi predsednika ZDA Donalda Trumpa informacije uhajajo v javnost od samega začetka in Trump je ukazal, naj pristojni ukrepajo bolj odločno.

Pred dvema letoma je bila aretirana pogodbena analitičarka pri agenciji za nacionalno varnost (NSA) Reality Winner, ki je medijem posredovala obveščevalno poročilo o ruskem vpletanju v volitve 2016 na Trumpovi strani. Pred tem ni bilo podobnih obtožnic od leta 2013.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.