Lara Paukovič

11. 10. 2019  |  Mladina 41  |  Kultura

Mala zmaga za kulturo

Zavoda Maska in Emanat dobila tožbo

Januarja 2018 je v kulturniških krogih završalo: na programskem razpisu ministrstva za kulturo za nevladni sektor za obdobje 2018–2021 so brez sredstev ostali pomembni kulturni ustvarjalci, med njimi tudi Maska, nepridobitni zavod za založništvo, produkcijo, izobraževanje in raziskovanje, in Emanat, zavod za razvoj in afirmacijo plesa in sodobne umetnosti.

Septembra sta se zavoda skupaj s še nekaj nevladnimi organizacijami odločila, da bosta tožila ministrstvo za kulturo. Janez Janša, direktor Maske, je takrat za Siol povedal, da ga pri vsem skupaj najbolj moti postopek odločanja. »Je nepregleden, nejasen in nestrokoven, odgovornost pa se prenaša s strokovnih komisij na ministra za kulturo in obratno. To vse, kar je bistvena težava, pa vpliva na razvoj organizacij,« je dejal. Zaradi nejasnega sistema odločanja so bile tudi obrazložitve v odločbah, ki so jih prejeli zavodi, izjemno medle in nejasne, kar je po njihovem prepričanju kazalo na vprašljivo strokovnost odločitev ministrstva.

In imeli so prav, da so v boju vztrajali: julija letos je zavod Maska objavil, da je upravno sodišče v Ljubljani v tožbi proti ministrstvu za kulturo razsodilo v prid zavodu in s tem odpravilo odločbo, s katero je ministrstvo zavrnilo sofinanciranje Maske v programskem obdobju 2018–2021. V objavi je takrat navedel, da je zavod Emanat enak odgovor sodišča dobil že šest mesecev prej, torej januarja, preostale nevladne organizacije, Zavod Delak, MoTa in Nomad Dance Academy, pa na razsodbo še čakajo. Vendar to ni bil konec postopka – razsodba sodišča je pomenila, da bo šla vloga ponovno v obravnavo na ministrstvo za kulturo, ministrstvo pa bi se lahko še enkrat odločilo, da sofinanciranja ne bo odobrilo, je pojasnil direktor Maske Janez Janša.

A tokrat je bila pravica na strani Maske: 2. oktobra je zavod prejel končno odločitev sodišča in izvedel, da je ponovno uvrščen v programsko financiranje, ravno tako pa tudi zavod Emanat. Janez Janša dodaja, da si šteje v posebno zadoščenje, da je bilo v sodbi upravnega sodišča, ki jo je zavod prejel julija, zapisano, da obrazložitev ministrstva za kulturo, zakaj je Maski odreklo sofinanciranje, ne zadosti minimalnemu standardu razumne obrazložitve, kar je tudi eden izmed glavnih razlogov za to, da je tožbo sploh vložil.

Male kulturniške zmage, kot je ta, vračajo vero v pravno državo in korektno izpeljane birokratske postopke. Eden prvih, ki so dobro novico javno objavili, je bil publicist in plesni teoretik Rok Vevar, po mnenju katerega je to pomemben prispevek k prizadevanju za kompetentno ocenjevanje področja uprizoritvenih umetnosti, posebej podhranjenega sodobnega plesa. »To so pomembni dosežki v boju za naš umetniški in kulturni prostor. Dosežek naše pravne države in udarec za ’banalnost zla’.« je še zapisal.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.