IK, STA

 |  Svet

Na Poljskem slavila populistična desnica

Delni izidi včerajšnjih volitev potrdili veliko zmago konservativne stranke PiS (Zakon in pravičnost) 

© YouTube / AFP (screen shot)

Vladajoča konservativno-populistična stranka Zakon in pravičnost je glede na delne izide na nedeljskih parlamentarnih volitvah na Poljskem osvojila 49,3 odstotka glasov. Daleč za njo je na drugem mestu opozicijska Državljanska koalicija (KO) z 22,3 odstotka podpore.

Za zdaj so preštete glasovnice z več kot 42 odstotkov volišč. V primerjavi z izidi vzporednih volitev je podpora PiS narasla za skoraj šest odstotnih točk, rezultat KO pa je slabši za pet odstotnih točk, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Demokratično levo zavezništvo (SLD), ki ga sestavljajo tri levičarske stranke, bo glede na delne izide tretja najmočnejša sila v parlamentu z 10,9 odstotka podpore.

V parlament sta se uvrstili še kmečka stranka PSL, ki je zbrala 9,8 odstotka glasov, in skrajno desna Konfederacija, ki je dobila 6,6 odstotka podpore.

Volilna komisija še ni posredovala podatkov o porazdelitvi sedežev v parlamentu, je pa pričakovati, da bo imela PiS absolutno večino v spodnjem domu, sejmu, poroča dpa.

Volilna udeležba je bila 61,1-odstotna.

nCHYV9WC0iI

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.