Borut Mekina

18. 10. 2019  |  Mladina 42  |  Politika

Kako premagati Orbana?

Madžarska opozicija po devetih letih slavi v Budimpešti 

Nov župan Budimpešte Gergely Karacsony (na plakatu skrajno desno), upodobljen kot Sorošev plačanec, ki reže žico

Nov župan Budimpešte Gergely Karacsony (na plakatu skrajno desno), upodobljen kot Sorošev plačanec, ki reže žico
© Profimedia

Madžarski opoziciji je končno uspelo. Vladajoča stranka Fidesz premiera Viktorja Orbana, ki zadnjih devet let v državi vlada z ustavno večino, je na nedeljskih lokalnih volitvah izgubila več županskih položajev, med drugim tudi glavnega v Budimpešti. Za las sicer. Opozicijski kandidat Gergely Karacsony, skupni kandidat socialistov (MSZP), Demokratične koalicije (DK), Parbeszeda (Dialog) in stranke mladih Momentum, je namreč osvojil 50,6 odstotka glasov, dosedanji župan iz Fidesza Istvan Tarlos pa 44,3 odstotka. Poleg tega so opozicijska zavezništva Fideszu odnesla še županska mesta v Pecsu, Miskolcu, Szombathelyu, Egerju in drugje.

Kako torej premagati Orbana? Bojtár B. Endre, urednik madžarskega tednika Magyar Narancs, pravi, da je za presenetljivi poraz mogoče najti različne družbene in politične razloge, eden pa je jasen: opozicijske sile so se od januarskih demonstracij začele povezovati in sodelovati tudi z ostalimi družbenimi gibanji. »Ne vem, kdaj ljudje nehajo verjeti v pravljice, ki jih širijo oblastniki. A januarski protesti, na katerih je policija pretepla mnoge protestnike in opozicijske politike, so bili mejnik. Po tistem so se sicer drugače misleči čustveno nekako zbližali in se začeli spoštovati, začeli so komunicirati in se tudi odločati za skupni nastop. Vsi drugi razlogi so daleč manj pomembni, kar dokazujejo tudi prešteti glasovi na teh volitvah,« pravi Endre.

Na lokalnih volitvah, na katerih je bila udeležba 49-odstotna, je namreč Fidesz v mnogih primerih zbral enako ali celo več glasov kot pred štirimi leti, kljub temu pa so njihove predstavnike premagali skupni opozicijski kandidati ali pa, kjer je bila opozicija zdesetkana, neodvisni predstavniki samoorganiziranih lokalnih skupnosti: »Mislim, da bi naš primer lahko bil tudi širši vzor za mnoge druge, kako premagati avtoritarizem. Na misel mi prihaja tudi brexit, kjer imajo različne skupine, ki izstopu Velike Britanije iz Evropske unije nasprotujejo, večino, a nimajo skupnega političnega predstavnika,« dodaja.

Izguba županskega položaja v Budimpešti je precej velik udarec za Orbana, ki je s svojim režimom in strategijo politične propagande mnogim sorodnim politikom v regiji veljal za vzor. Orbanove politične kampanje, kot so izkoriščanje migracij, navideznih sovražnikov tipa »Soros« ali »Bruselj« in konec koncev njegov način podjarmljenja medijev, so v zadnjih letih kopirale tudi druge konservativne stranke. Orban je svoj model dobesedno izvažal. Njegov svetovalec Árpád Habony – sicer solastnik SDS-ove televizije Nova24 – je denimo ustanovil mednarodno svetovalno podjetje, nekdanji svetovalec ameriškega predsednika Donalda Trumpa Steve Bannon pa je Orbana označil celo za »Trumpa pred Trumpom«. In seveda je na Orbanove tehnike v Sloveniji stavil tudi njegov najtesnejši zaveznik, Janez Janša.

Je zdaj z Orbanom kot wunderkindom evropske desnice konec? »Konec seveda še ni,« pravi Endre, »so se pa po devetih letih v njegovi oblasti prvič pojavile razpoke, znanilke konca neke politične epohe.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.