Staš Zgonik

18. 10. 2019  |  Mladina 42  |  Družba

Plastični kodeks

Prostovoljna odpoved plastiki v gostinstvu 

Vlada naj bi s Turistično-gostinsko zbornico Slovenije novembra podpisala dogovor v obliki kodeksa o zmanjšanju rabe plastičnega pribora v gostinski dejavnosti. Gostinci, ki bodo pristopili k temu kodeksu, se bodo prostovoljno zavezali, da v svojih gostinskih obratih od januarja 2020 gostom ne bodo ponujali plastičnih slamic, krožnikov, lončkov in jedilnega pribora za enkratno uporabo.

Na pripombo, da bi bilo smiselneje rabo plastičnih izdelkov za enkratno uporabo preprosto prepovedati, na okoljskem ministrstvu odgovarjajo, da se bo to zgodilo julija 2021, ko bo v veljavo stopila evropska direktiva. Do takrat pa slovenskih turističnih delavcev ne želijo prisilno spravljati v neenakopraven položaj na skupnem evropskem trgu.

»Razumemo vaša razmišljanja o takojšnji prepovedi,« je odgovorila Klavdija Perger, direktorica Turistično-gostinske zbornice. »A če bi stvari bile tako preproste in hitro uresničljive, bi bil tak zakon že zdavnaj sprejet.« Vsaka dejavnost, tudi turistično gospodarstvo, je po njenih besedah prepletena z drugimi dejavnostmi in proizvajalci in vpeta v verigo dobaviteljev, »zato potrebuje čas za prilagoditev na nove načine dela, ne da bi sebi in drugim s tem naredila preveč škode«.

Podoben kodeks, za zmanjšanje rabe plastičnih vrečk, je podpisala že Trgovinska zbornica Slovenije. »Torej vse dejavnosti v dogovoru s pristojnim ministrstvom za okolje ubirajo to mehko varianto, še preden bo raba plastike dokončno zakonsko prepovedana.«

Prav tako Klavdija Perger trdi, da je takšen mehkejši način včasih celo učinkovitejši. »Hoteli z ugledom se bodo želeli pohvaliti, da že mislijo na varovanje okolja in že ukrepajo pred drugimi, lahko bodo izkoristili to prednost v promocijske namene itd.« Kot pravi, bi bili za začetek zadovoljni, če bi kodeks podpisale večje družbe, ki upravljajo največje hotele.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.