IK, STA

 |  Svet

Prepoved oglasov za lepotne operacije

"Sporočilo naše družbe mladim bi moralo biti: V redu ste točno taki, kot ste."

Jocelyn Wildenstein, ena od medijsko bolj izpostavljenih žrtev plastičnih operacij

Jocelyn Wildenstein, ena od medijsko bolj izpostavljenih "žrtev" plastičnih operacij
© Flickr / Betrendsetter.com

Nemški minister za zdravje Jens Spahn želi mlade zaščititi pred lepotnimi operacijami, v ta namen pa naj bi prepovedali oglase za lepotne posege, katerih tarča so "izključno ali prvenstveno mladi".

Tovrstna prepoved bi po mnenju Spahna pomenila tudi zaščito mladine v praksi. "Sporočilo naše družbe mladim bi moralo biti: V redu ste točno taki, kot ste," je v pogovoru za sredino izdajo časnika Tagesspiegel povedal Spahn.

Poudaril je, da oglasi za kozmetične posege pošiljajo drugačno, napačno sporočilo, zaradi česar so mladi pod pritiskom in se čutijo dolžne svoj videz spremeniti z operacijo, povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Prepoved naj bi zadevala vse oblike oglaševanja, tudi tiste na spletnih družbenih omrežjih. 

Po poročanju Tagesspiegla naj bi tovrstno prepoved oglaševanja vključili v zakon, ki ga bodo poslanci bundestaga prvič obravnavali v petek.

Spahnovi amandmaji k zakonu navajajo, da vse operacijo pomenijo tveganje in da bi bilo pred lepotnimi posegi treba še posebej zaščiti mlade, ker so ti še posebej podvrženi domnevnim idealom glede lepote ali videza. Prepoved naj bi zadevala vse oblike oglaševanja, tudi tiste na spletnih družabnih omrežjih.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.