IK, STA

 |  Svet

Julian Assange: Ti ljudje imajo neomejene vire in nepošteno prednost

Ustanovitelj WikiLeaksa se je včeraj prvič po šestih mesecih pojavil v javnosti, in sicer na zaslišanju v Londonu, kjer je sodnica zavrnila njegovo zahtevo za preložitev sojenja

Julian Assange v zaporniškem transportnem vozilu

Julian Assange v zaporniškem transportnem vozilu
© YouTube / RT

Ustanovitelj Wikileaksa Julian Assange, ki ga je Washington obtožil izdaje vladnih skrivnosti in mu grozi izročitev ZDA, se je včeraj prvič po šestih mesecih pojavil v javnosti na zaslišanju v Londonu. Sodišče je zavrnilo zahtevo njegovih odvetnikov za preložitev sojenja, poročajo tuje tiskovne agencije.

Proces o izročitvi Assangea ZDA se bo nadaljeval februarja prihodnje leto, kot je bilo načrtovano, saj je sodnica Vanessa Baraitser zavrnila zahtevo njegovih odvetnikov za trimesečno preložitev, da bi imeli več časa za pripravo na sojenje.

Za 19. december je določila nov narok za zaslišanje, ki bo potekal pred glavno obravnavo v zvezi z morebitno izročitvijo ZDA februarja prihodnje leto, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Ne morem dostopati do svojih objav, zelo težko je karkoli narediti, ti ljudje pa imajo neomejene vire in nepošteno prednost."

Julian Assange

48-letni Avstralec se je na sodišču v Westminstru, ki je obravnavalo časovnico zaslišanj pred glavno obravnavo o izročitvi ZDA, pojavil sveže obrit, oblečen v moder pulover, belo srajco in modro jakno.

CiCnSuaCS_Q

Assange se je na zaslišanju zdel zmeden, zdelo se je, da se težko spomni datuma svojega rojstva, na koncu obravnave pa je sodnici sporočil, da ne razume, kaj se je zgodilo. Pritožil se je tudi nad pogoje pridržanja v londonskem zaporu Belmarsh na jugovzhodu Londona, poroča AFP.

"Ne morem dostopati do svojih objav, zelo težko je karkoli narediti, ti ljudje pa imajo neomejene vire in nepošteno prednost," je dejal s komaj slišnim glasom.

ZDA od Veliki Britanije zahtevajo izročitev 48-letnega Assangea, ki ga Washington med drugim obtožuje izdaje vladnih skrivnosti. Glavno zaslišanje v zvezi z morebitno izročitvijo ZDA je v Veliki Britaniji predvidno naslednje leto; začelo naj bi se 25. februarja.

Obtožnica ZDA proti Assangeu ima 18 točk. Med drugim je obtožen zarote z ameriško žvižgačko Chelsea Manning, ki naj bi ji pomagal dešifrirati geslo računalniškega omrežja ameriške administracije, in vohunstva. V primeru, da ga bodo spoznali za krivega, mu grozi 175 let zapora.

Tz7v7GOLGbc

fbrC-O-7t30

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.