Lara Paukovič

25. 10. 2019  |  Mladina 43  |  Družba

Nihče noče slovenskega kipa svobode

Bo katera od evropskih držav sprejela kip, podoben Trumpu?

Neustrašna Matilda in ameriški predsednik Donald Trump

Neustrašna Matilda in ameriški predsednik Donald Trump
© Profimedia

Pred kratkim smo pisali o slavnostnem odkritju kipa svobode na Selih pri Kamniku; gre za osem metrov visoko leseno skulpturo, ki spominja na Donalda Trumpa in proizvaja »pivo svobode ter klobase miru«. Takrat so organizatorji sporočili, da bodo po odkritju na Kickstarterju začeli kampanjo za rešitev slovenskega kipa svobode, od višine zbranih sredstev pa naj bi bilo odvisno, kakšni bodo postopki rešitve – merili so na to, da bi zbrali dovolj denarja za odkup dela zemljišča v neposredni bližini, kamor bi kip lahko prestavili.

Vendar so bili to očitno preveč visokoleteči načrti, saj za kip doma ni zanimanja in zdaj išče nov dom v tujini. »Prošnjo za preselitev in rešitev kipa svobode smo naslovili na 210 slovenskih občin. Niti ena ni pripravljena sprejeti kipa svobode. Slovenija je namreč dežela tranzicije in kip svobode zaenkrat v njej še ni zaželen. Zdaj je njegova edina rešitev emigracija,« pravi Boštjan Pivec iz Športnega in kulturnega društva Sela pri Kamniku. V pismu, naslovljenem na vse evropske države, ki še nimajo kipa svobode (imajo ga Francija, Avstrija, Danska – sicer iz legokock –, Nemčija, Kosovo, Nizozemska, Irska, Norveška, Španija, Ukrajina in Združeno kraljestvo), prosijo »vašo demokratično državo, da sprejme kip svobode in mu dodeli lokacijo, ki jo je vreden«. »Želimo, da bi kip svobode ostal v Evropi, kjer je bil rojen in kjer bi ga lahko tudi enkrat dokončali.«

Kamniški kip svobode sicer ni edini kip svobode, ki je sumljivo podoben Donaldu Trumpu – seveda ne gre za izraz naklonjenosti ameriškemu predsedniku, temveč za kulturno provokacijo in svarilo pred populizmom. Poleti se je na strehi galerije sodobne umetnosti v Wellingtonu na Novi Zelandiji na primer pojavil čudaški kip roke z namrščenim izrazom, podobnem Trumpovemu. Galerija je podobnost zanikala in dejala, da je kip po imenu Kvazi (Quasi), kar je referenca na Kvazimoda iz Notredamskega zvonarja, nastal na podlagi delov telesa ustvarjalca Ronnieja Van Houta. Je bil pa zato robotski kip pravega Trumpa, ki sedi na zlati straniščni školjki, spušča vetrove in medtem tvita, junija na ogled na Trafalgarskem trgu v Londonu kot izraz protesta ob predsednikovem obisku v Veliki Britaniji – izdelal ga je Don Lessem iz Philadelphie, ki je za material in prevoz do Londona porabil več kot 20 tisoč evrov. Velike pozornosti so bili deležni tudi kipi nagega Trumpa, ki so se med njegovo predsedniško kampanjo pojavili v petih ameriških mestih – projekt je izpeljala anarhistična skupina Indecline, da bi se norčevala iz takrat še predsedniškega kandidata. Buckinghamshire pa ima kip Trumpa, strmečega v kultno knjižno junakinjo Roalda Dahla Matildo, ki je bil postavljen ob 30-letnici knjige s tem naslovom. Prav Trump je namreč figura, s katero – tako je okoli 2000 Angležev odločilo v anketi – bi se morala neustrašna ljubiteljica knjig Matilda, ki je ugnala tiransko ravnateljico gospo Agato Volovškar, spoprijeti v današnjem času.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.