IK, STA

 |  Svet

Prekop posmrtnih ostankov fašističnega diktatorja

V Španiji prekop posmrtnih ostankov Francisca Franca. To je bila tudi ena prednostnih nalog vlade, ki ne želi, da bi Španija še naprej poveličevala diktatorja, ki je državi po zmagi nacionalistov v krvavi državljanski vojni (1936-1939) vladal vse do svoje smrti leta 1975.

Francisco Franko, španski fašistični diktator

Francisco Franko, španski fašistični diktator

V Španiji se je danes začel izkop posmrtnih ostankov fašističnega diktatorja Francisca Franca iz velikega državnega mavzoleja pri Madridu. Prekopali ga bodo na bolj diskretno pokopališče severno od prestolnice v grob, v katerem leži tudi njegova pokojna soproga. Gre za ukrep socialistične vlade v iskanju sprave znotraj države glede krvave zgodovine.

Za prekop Francovega trupla se je španska socialistična vlada pod vodstvom Pedra Sancheza odločila, da bi Dolino padlih, kjer je diktator ležal doslej, preoblikovali v prostor narodne sprave. To je bila tudi ena prednostnih nalog Sanchezove vlade, ki ne želi, da bi Španija še naprej poveličevala diktatorja, ki je državi po zmagi nacionalistov v krvavi državljanski vojni (1936-1939) vladal vse do svoje smrti leta 1975.

Veličastni mavzolej v Dolini padlih, kakih 50 kilometrov od Madrida, je namreč redno privabljal privržence skrajne desnice. Mavzolej, ki ga krasi 150 metrov visok križ, je dal Franco postaviti sam, prvotno pa je bil namenjen njegovim padlim sopotnikom v državljanski vojni. Med drugim so ga gradili politični zaporniki.

Gre sicer za enega največjih množičnih grobišč v Evropi. V njem naj bi bili posmrtni ostanki več kot 30.000 padlih borcev obeh strani v državljanski vojni, ki jo je leta 1936 sprožil prav Franco z uporom proti izvoljeni republikanski vladi, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Vprašanje prekopa Francovih posmrtnih ostankov je v Španiji sprožilo politične napetosti in spore pred sodišči. Na koncu je prejšnji mesec prekop odobrilo tudi vrhovno sodišče, ki je zavrnilo niz pritožb svojcev pokojnega diktatorja.

Vprašanje prekopa Francovih posmrtnih ostankov je v Španiji sprožilo politične napetosti in spore pred sodišči. Na koncu je prejšnji mesec prekop odobrilo tudi vrhovno sodišče, ki je zavrnilo niz pritožb svojcev pokojnega diktatorja.

Vlada se je nato odločila prekop izvesti danes. Komentatorji pa to dejanje povezujejo tudi z volitvami, ki bodo v Španiji 10. novembra.

Franco in Adolf Hitler leta 1940

Franco in Adolf Hitler leta 1940
© Heinrich Hoffmann/Krakow-Warsaw Press Publishing / WikiCommons

Sanchez je sicer začetek prekopa Francovih posmrtnih ostankov pospremil z besedami, da gre za "veliko zmago za dostojanstvo, spomin, pravico in povračilo, s tem pa za špansko demokracijo".

Prekop Francovih posmrtnih ostankov po poročanju AFP poteka brez večjega pompa, zgolj v navzočnosti njegovih svojcev. Na kraju jih je 22, prisotna pa je tudi pravosodna ministrica Dolores Delgado. Novinarjev zraven niso pripustili.

Po načrtih naj bi štirje Francovi sorodniki krsto z njegovim balzamiranim truplom odnesli iz mavzoleja v vozilo, to pa ga bo nato prepeljalo do helikopterja, ki ga bo odpeljal na pokopališče Mingorrubio El Pardo severno od Madrida. Tam ga bodo nato prav tako zgolj v prisotnosti njegovih svojcev pokopali v grob, kjer leži njegova pokojna žena, še navaja AFP.

iZJJPLeKWvo

Yxv6an_Lx6k

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.