DK, STA

 |  Družba

Cobainova jopa za ceno stanovanja

Na dražbi bodo med 700 predmeti ponudili tudi žametno jakno Michaela Jacksona in kitaro Elvisa Presleyja

© YouTube/VEVO

Več kot petindvajset let po samomoru pevca Nirvane Kurta Cobaina bodo na dražbi ponudili njegovo od cigarete ožgano jopo, ki jo je imel oblečeno novembra 1993 v znani koncertni oddaji MTV Unplugged. Po ocenah dražbene hiše Julien's Auctions bi lahko zanjo iztržili od 200.000 do 300.000 dolarjev.

Cobainova jopa je osrednji kos jesenske dražbe Julien's Auctions z naslovom Icons & Idols: Rock 'N' Roll, na kateri bodo med drugim ponudili tudi modrozeleno kitaro mustang preminulega Nirvaninega frontmana, na katero je igral na turneji In Utero.

"Med njegovimi oblačili je ta jopa sveti gral," je na predstavitvenem predogledu dražbe povedal generalni direktor in predsednik dražbene hiše Darren Julien. Na dražbi se bo za predmete moč potegovati prek spleta ali osebno.

Glasbena televizija MTV je serijo Unplugged začela predvajati leta 1989. V živo je snemala nastope glasbenikov, ki so svoje skladbe izvajali v akustični različici. Cobainovo igranje z Nirvano je bilo posneto manj kot šest mesecev pred njegovo smrtjo, nastop pa velja za enega najbolj znanih na MTV Unplugged. Posnetek oddaje je bil izdan posmrtno.

fregObNcHC8

Jopa je bila sicer na dražbi že novembra 2015 in bila prodana za 137.500 dolarjev. Julien's Auctions je jopo prvotno pridobila od varuške, ki je pazila na danes hčerko Frances Bean, ki jo je imel glasbenik s Courtney Love.

Po besedah generalnega direktorja dražbene hiše se je v zadnjih letih zelo povečalo zanimanje za trg rock and roll memorabilij, saj se glasbeni žanr stara, njegove memorabilije pa pridobivajo na vrednosti.

Med 700 predmeti na dražbi, bodo še žametna jakna Michaela Jacksona, ki jo je nosil na praznovanju 65-letnice Elizabeth Taylor, kitare Elvisa Presleyja, Madonne in Paula McCartneyja ter rokopisi pesmi, kot sta Layla Erica Claptona in Mr. Tambourine Man Boba Dylana. Naprodaj bo tudi surrealistična McCartneyja ura, ki jo je podaril enemu od svojih sodelavcev, ki je pomagal utišati govorice o McCartneyjevi smrti v letu 1969.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.