Bernard Nežmah

Bernard Nežmah

30. 10. 2019  |  Mladina 44  |  Pamflet

Zločin nad zemljo

… in zločinec brez sojenja

Predsednik vlade Marjan Šarec postaja karikatura premiera. Ko so mediji javili, da v Petrolu odstavljajo direktorja Tomaža Berločnika, je sam povedal, da nasprotuje tej odstavitvi, ker poslovni rezultati kažejo, da prvi mož naftnega giganta dela dobro. Po rezu v vrhu Petrola pa se je čudil, katere sile zunaj LMŠ vodijo politiko v enem največjih državnih podjetij. Premier očitno nima vpliva na najbolj izpostavljene kadrovske poteze, veliko uspešnejši pa je pri iskanju službe za svojo nekdanjo igralsko sodelavko enigmatično lepo N. v obveščevalni agenciji SOVI. Gospo so po pisanju Požareporta, ki ga ni nihče demantiral, zaposlili in takoj poslali na tečaj angleščine. Komedija - iščejo nekoga, ki bi pozorno spremljal tuje medije, potem pa izberejo takšno kandidatko, ki sploh nima potrebnih jezikovnih kompetenc. Ko bi izbirali kuharja, bi nad kuharskimi mojstri zmagal nekdo, ki se dotlej s profesionalnim kuhanjem še ni ukvarjal in bi ga jadrno poslali v šolo za kuharja!?????

V Grosupljem so začeli graditi garažno hišo za 222 parkirnih mest. Zakaj, mar domačini nimajo kje parkirati? Nak, projekt so pospremili s sloganom – z garažno hišo v Grosupljem do manj prometa v Ljubljani. Prodorna ideja, ki bo zmanjšala prometne zamaške v Ljubljani. Po tem zgledu bodo lahko postavili nove garažne hiše v Mariboru, Celju in Medvodah, da bodo stotisoči, ki brzijo na delo, že tam lahko izstopili iz avtomobilov ter presedli na avtobuse in vlake? Nikakor, ljudje se z osebnim avtom pripeljejo v glavno mesto zato, ker je taka pot veliko hitrejša od javnega prevoza. Da bi se zdaj množice ustavile v grosupeljski garaži in se potem cijazile v lokalnih avtobusih? Neverjetno. Celo poziv, da bi delovni vozači ob prihodu v Ljubljano pustili svoja vozila v parkirišču stadiona Stožice, je doživel popolni fiasko. No, zdaj ko jim gradijo garažno hišo še 20 kilometrov dlje, bo uspeh večji!

Iracionalnost investicije v vrednosti več kot 5 milijonov, je pokrita z dobrimi nameni, četudi so skregani s stvarno realizacijo.

Pod imenom tretja razvojna os vlada načrtuje gradnjo hitre ceste skozi Velenje. Vabljiva ideja ljudem skrajšati potovanje, toda izbira ima vsaj dve peklenski napaki. Alternativni projekt razširitve obstoječe ceste je več kot dvakrat cenejši, obenem pa bo načrtovana cesta tekla po najboljših kmetijskih zemljiščih z bonitetno oceno 80 in 90! To je kritika profesorice biotehnične fakultete Helene Grčman v Sobotni prilogi Dela. Poznavalka življenja v tleh opozarja, da plodna zemlja ni nekaj, kar ustvariš z dekretom, zakaj uničena tla potrebujejo deset tisoč let, da se obnovijo. Šarec in tovarišija z napovedano cesto vršijo začetek napada na okolje, ki je nepopravljiv. Se je javil kakšen javni tožilec in vložil obtožnico zoper vlado zaradi uničevanja plodne zemlje? Po državi gradijo garažne hiše, da bi zredčili promet po glavnem mestu, toda s katerimi ukrepi poskuša vlada zanamcem ohraniti kmečko zemljo, ki jim bo omogočala lastno pridelavo hrane? Nič in še milijonski nič. Še več, dilema, kako ohraniti rodovitno zemljo v določanju trase za tretjo razvojno os, se pri akterjih odločanja sploh ni pojavila.

In zdaj, ko je tu in na dlani? Ne, nikakor, čas je, da cesto čim prej zgradimo, ne bomo šteli sto hektarov, ki jih bo požrla.

Pred tedni, ko je špansko ustavno sodišče poslalo voditelje katalonske politike osamosvajanja na dolgoletne zaporne kazni, se je pod vodstvom bivšega predsednika Milana Kučana formirala skupina za pomoč preganjanim katalonskim politikom. Solidarnostna gesta, le da bi pričakovali drugačen okvir: osnovanje mednarodnega odbora in ne slovenskega! To bi imelo težo, ki bi segla do Španije.

Nikjer pa ni skupine, ki bi se povezala za ohranitev plodne zemlje, ki jo kani uničiti trasa tretje razvojne osi. Tu ni najti bivših predsednikov, ki bi izpostavili svoje ime za dolgoročno ohranitev prehranskega preživetja. Tudi ni mitinga pred vlado, ki bi ga organizirale okoljske stranke s podporo SLS in drugih opozicijskih strank. Še manj so to opazili slovenski pristaši Grete. Tudi Državni svet ni sklical posvetovanja na to temo, še manj predsednik Borut Pahor, ki je pred časom zaznal, da je polje sovražnega govora vredno temeljite konfrontacije mnenj.

Še temnejše pa je stanje med osrednjimi mediji, ki pravice državljanov do plodne zemlje sploh ne tematizirajo. So pa podrobno predstavili uspeh posebnih enot ZDA, ki so v Siriji odkrile in ubile vodjo islamske republike al Bagdadija. Ameriški predsednik Donald Trump je tokrat nastopil kot vojni dopisnik in je plastično predstavil operacijo, v kateri je al Bagdadi umrl kot pes in strahopetec, ki je jokal in cvilil.

Gesta maščevanja in norčevanje iz mrliča, kjer predsednik države zavzame mesto tiskovne agencije in poslednjega razsodnika. Pred skoraj šestdesetimi leti so agenti izraelske tajne policije Mossad, seveda brez kalibrov lepe N., v Argentini izsledili nacističnega vojnega zločinca Eichmanna, ki je med drugo vojno vodil milijonsko pobijanje Judov v plinskih celicah koncentracijskih taborišč. A krvnika niso ustrelili v buenosaireškem predmestju, temveč so izpeljali ingeniozni plan, kako ga zajeti živega in ga pretihotapiti iz Južne Amerike v Izrael, kjer so organizirali sodni proces, na katerem so mu omogočili obrambo in odvetnike ter ga v zglednem pravnem postopku zaradi vojnih zločinov obsodili na smrt.

Akcija Trumpovega lova na strahopetnega psa pomeni popolno negacijo prava in človekovih pravic, ki je imela namen spektakelskega uboja zločinca in ne sodni epilog zločinskih dejanj. Dnevni slovenski mediji, ki so polni bodic na Trumpov račun, so tokrat ostali slepi za pravičnost.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.