Marcel Štefančič jr.

30. 10. 2019  |  Mladina 44  |  Kultura  |  Film

Noč grozljivk

12. maraton groze, gorja & gravža

Kinodvor bo noč čarovnic – 31. oktobra z začetkom ob 19.00 – že tradicionalno popraznoval s petimi šokerji, ki gredo takole:

Svetilnik (The Lighthouse), Robert Eggers. Hočete, da se vam zmeša? Potem pojdite za štiri tedne za svetilničarja na kak samotni otoček, s sabo pa vzemite Willema Dafoeja. In ugasnite barve. Robert Eggers, ki je debitiral z briljantno Čarovnico (Državljanko Kane grozljivk!), poskrbi, da je pomorski teror tako lep kot romani Hermana Melvilla. Boj za svetlobo ni bil še nikoli tako halucinanten.

Koča (The Lodge), Severin Fiala & Veronika Franz. Ste videli šoker Lahko noč, mamica, ki sta ga posnela naša soseda, Severin Fiala in Veronika Franz? Potem boste lažje razumeli, zakaj bi lahko Kočo naslovili tudi Lahko noč, mačeha, navsezadnje, dva otroka se z “novo mamico”, ki je nekoč – še kot otrok – preživela kolektivni samomor njene apokaliptične “družine”, odpravi na spoznavni žur v gorsko kočo. Točno, družinsko politiko bo posvojila apokalipsa.

Solsticij (Midsommar), Ari Aster. Ameriški prijatelji in prijateljice se odpravijo k neki švedski new-age sekti, da bi se potopili v zdravilne, protistresne obrede, ki jih prirejajo ob solsticiju. Ponavadi nas je strah teme in senc. Solsticij, ki ga je posnel Ari Aster, avtor briljantnega Podedovanega zla, pa pokaže, da je svetloba še strašnejša – in da se sredi belega dne dogajajo hujše reči kot ponoči.

Čarovnica: Prevrat (Manyeo), Park Hoon-jung. V temle korejskem sci-fi spektaklu boste končno spoznali pravo Čudežno žensko – pravo Stotnico Marvel. Zelo je nadarjena. Zelo furijozna. John Wick je morda njen oče. Hanna je morda njena sestra. Nobena Matrica je ne spravi s tira. Videli boste hudiča.

Pirsing (Piercing), Nicolas Pesce . Moški hoče umoriti prostitutko. Huda napaka – videla je Miikejevo Avdicijo. Pirsing, ki ga je Nicolas Pesce, avtor morbidnega šokerja Oči moje matere, posnel po romanu Ryûja Murakamija, izgleda kot giallo, ki ga je pozabil posneti David Lynch.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.