IK, STA

6. 11. 2019  |  Svet

Državni nadzor na spletu vse večja grožnja demokraciji

Vlade po svetu se vse bolj poslužujejo družbenih omrežij za manipulacijo volitev in nadzor volivcev. Svoboda na spletu pada že deveto leto zapored. 

© Pixabay / Geralt

Vlade po svetu se vse bolj poslužujejo družbenih omrežij za manipulacijo volitev in nadzor volivcev, kar je zaskrbljujoč trend za demokracijo, v danes objavljenem poročilu ugotavlja nevladna organizacija Freedom House. Poudarili so, da svoboda na spletu pada že deveto leto zapored.

Freedom House je analiziral svobodo na spletu v 65 državah v šestih regijah sveta, med njimi ni Slovenije. V obravnavanih državah živi 87 odstotkov vseh uporabnikov spleta na svetu. V svojem devetem poročilu so obravnavali obdobje med junijem 2018 in majem letos, vključeni pa so tudi nekateri novejši dogodki.

Nekatere države kot del manipulacije preprosto onemogočijo dostop do interneta, druge pa skušajo s svojimi propagandnimi vojskami izkriviti informacije na spletu. Najpogosteje uporabljena taktika za spodkopavanje volitev je bilo širjenje dezinformacij.

"Številne vlade ugotavljajo, da na družbenih omrežjih bolje deluje propaganda kot cenzura," je povedal predsednik organizacije Mike Abramowitz. "Avtoritarci in populisti po svetu zlorabljajo človeško naravo in računalniške algoritme, da osvojijo volitve, pri čemer redko upoštevajo pravila, ki zagotavljajo svobodne in pravične volitve," je dodal.

"Številne vlade ugotavljajo, da na družbenih omrežjih bolje deluje propaganda kot cenzura."

Mike Abramowitz, Freedom House

Našli so dokaze, da so v najmanj 40 analiziranih državah "obstajali napredni programi za nadzor družbenih medijev". S tem identificirajo morebitne grožnje, v nekaterih primerih pa jih uporabljajo tudi za to, da bi utišali opozicijo.

V rekordnih 47 analiziranih državah so tako v obravnavanem obdobju zabeležili aretacije posameznikov zaradi izražanja njihovih političnih, družbenih ali verskih stališč na spletu. V najmanj 31 državah pa so bili ljudje zaradi svojih aktivnosti na spletu deležni fizičnega nasilja.

Pri zlorabi interneta je med državami na vrhu že četrto leto zapored Kitajska, ki je nadzor nad informacijami okrepila v luči množičnih protestov v Hongkongu in ob 30. obletnici pokola na pekinškem trgu Tiananmen.

Svoboda na spletu se je poslabšala v 33 od 65 držav, najbolj v Sudanu in Kazahstanu. Izboljšala pa se je v 16 državah, najbolj v Etiopiji.

"Avtoritarci in populisti po svetu zlorabljajo človeško naravo in računalniške algoritme, da osvojijo volitve, pri čemer redko upoštevajo pravila, ki zagotavljajo svobodne in pravične volitve."

Poslabšala se je tudi v ZDA, za katere so ugotovili, da so med delnimi kongresnimi volitvami novembra 2018 "tako domači kot tuji akterji manipulirali vsebino v politične namene, s tem pa so spodkopali demokratični proces in spodbudili delitve v ameriški družbi".

Adrian Shahbaz, ki v organizaciji Freedom House vodi raziskave na področju tehnologije in demokracije, je ob tem poudaril, da je "svoboda na spletu odvisna od naše sposobnosti, da uredimo družbene medije". "Ker gre večinoma za ameriške platforme, morajo biti predvsem ZDA vodilne pri promociji transparentnosti in odgovornosti v digitalni dobi. To je edini način, da preprečimo, da internet postane trojanski konj za tiranijo in zatiranje," je poudaril.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.