Uredništvo

 |  Kultura

Ko je umetnost politična

Razprava o političnem v umetnosti

Boris Nikitin: Nasprotje stvari

Boris Nikitin: Nasprotje stvari
© Matej Povše

Na Novi pošti bo 12. novembra ob 19.30 potekala razprava o političnem v umetnosti z naslovom Teater z naslovnic. V zadnjih tednih se programu Slovenskega mladinskega gledališča očita, da je šel v svoji političnosti predaleč, zato bodo skušali tokrat obrniti perspektivo in se vprašati, ali je v resnici šel dovolj daleč.

V zadnjih letih je v Sloveniji politično postalo psovka, apolitičnost pa vrednota. Kako se to prevaja v polje gledališča? Kaj (a)političnost v resnici pomeni v kontekstu retradicionalizacije družbe in vzpona politik sovraštva ter, seveda, kakšno vlogo v teh širših družbenih procesih igra teater? Si danes umetnost, znanost ali novinarstvo lahko privoščijo domnevno nevtralno, apolitično držo? Kakšna političnost se skriva za tem?

Če se strinjamo, da sodobno angažirano gledališče ni prostor za beg pred resničnostjo, temveč za soočanje z njo, se moramo vprašati tudi, ali je gledališče v viharju vse večjih družbenih antagonizmov lahko zgolj prostor refleksije ali pa mora postati polje za navdih, ustvarjanje ter širjenje prostora svobode in radikalne enakosti. Je to mogoče, ne da bi spreminjali tudi svoje modele upravljanja, kuriranja, reprezentacije ter odnosov moči?

Na razpravi bodo sodelovali: Tanja Lesničar Pučko, Rok Vevar, Alja Lobnik in drugi. Moderatorka: Tjaša Pureber

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.