IK, STA

11. 11. 2019  |  Politika

Levici se je podpora podvojila, približuje se vodilnima LMŠ in SDS

Pritiske Levice na nekatere poteze aktualne vlade in zavzemanje za socialno šibkejše so volivci v zadnji javnomnenjski anketi nagradili z visoko podporo

Marjan Šarec (LMŠ) in Luka Mesec (Levica)

Marjan Šarec (LMŠ) in Luka Mesec (Levica)
© Uroš Abram

Če bi bile jutri volitve, bi največ glasov dobili LMŠ (15,4 odstotka) in SDS (15,2 odstotka). Obema je podpora glede na oktober nekoliko padla. Od letošnjega februarja, ko je LMŠ prevzela vodstvo na barometru, se ji je SDS tokrat najbolj približala. Precej izenačeni sta bili tudi julija, ko ju je ločilo 0,3 odstotne točke. Močno pa je poskočila podpora Levici, za katero bi glasovalo 11,2 odstotka sodelujočih v novembrskem barometru, anketi časnika Delo.

Nespremenjena glede na pretekli mesec ostaja podpora SD na 6,0 odstotka, medtem ko se je podpora NSi dvignila (s 4,7 odstotka na 5,9 odstotka).

SNS bi glede na rezultate ankete ta mesec volilo 3,2 odstotka vprašanih, SAB pa 2,3 odstotka vprašanih.

KOGA BI VOLILI, ČE BI BILE VOLITVE JUTRI

1. LMŠ - 15,4 %
2. SDS - 15,2 %
3. Levica - 11,2 %
4. SD - 6 %
5. NS - 5,9 %

Glede na oktober se je precej dvignila podpora SMC, ki po umiku Mira Cerarja z vrha stranke in prihodu Zdravka Počivalška najverjetneje nagovarja drug bazen volivcev, kot ga je doslej (oktobra 0,4 odstotka, novembra 1,9 odstotka).

Nasprotno pa je precej upadla podpora Desus, ki se je oktobra lahko pohvalila z največjim skokom (3,9 odstotka), novembra padla na septembrsko raven (2,2 odstotka).

Da ne vedo, koga bi volili, je odgovorilo 18 odstotkov vprašanih (oktobra 21,7 odstotka), navzgor pa je poskočil odstotek tistih, ki ne bi volili nobene stranke (oktobra 9,1 odstotka, novembra 11,6 odstotka).

Na vrhu lestvice priljubljenosti politikov ni sprememb. Na vrhu ostaja predsednik republike Borut Pahor pred predsednikom vlade Marjanom Šarcem, ki pa so mu anketiranci tokrat namenili nižjo oceno. Kandidat za evropskega komisarja Janez Lenarčič je ohranil tretje mesto. S tem nekako nadaljuje tradicijo predhodnikov, Violete Bulc in Janeza Potočnika, ki sta se večino svojega mandata redno uvrščala med najbolj priljubljene, četudi nista bila vedno prav opazno navzoča na slovenskem političnem parketu, ugotavlja Delo.

Kombinirano telefonsko in spletno anketo je za časnik Delo opravil Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana med 28. oktobrom in 7. novembrom na reprezentativnem vzorcu 735 polnoletnih prebivalcev Slovenije.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.