IK, STA

14. 11. 2019  |  Politika

Ministrica, ki želi s prestola vreči Erjavca

Aleksandra Pivec bo na prihajajočem kongresu stranke DeSUS izzvala dolgoletnega predsednika Karla Erjavca

Aleksandra Pivec, Erjavčeva protikandidatka za predsednico DeSUS

Aleksandra Pivec, Erjavčeva protikandidatka za predsednico DeSUS
© UKOM / WikiCommons

Ministrica za kmetijstvo iz kvote DeSUS Aleksandra Pivec je za STA potrdila, da je podala soglasje h kandidaturi za predsednico DeSUS. Na januarskem kongresu bo izzvala dolgoletnega predsednika DeSUS Karla Erjavca, ki je ponovno kandidaturo že napovedal. Ministrica meni, da lahko med drugim ponudi drugačen pristop k vodenju stranke.

Kot je v pisni izjavi za STA pojasnila Aleksandra Pivec, ni bila njena prvotna namera, da se na kongresu DeSUS pojavi kot kandidatka za predsednico stranke, a se je po tehtnem premisleku vseeno odločila za ta korak. "Soglasje h kandidaturi sem podala iz spoštovanja do velikega zaupanja in podpore, ki so mi jo v zadnjih tednih in dneh izkazali posamezni člani in članice, pa tudi teritorialne organizacije naše stranke," je navedla.

Po njenih besedah številni člani, ki v stranko verjamejo in ji zaupajo, menijo, da DeSUS potrebuje svežo energijo, odprte odnose, skupinsko delo in soodločanje ter aktivno udeležbo pri obravnavi tem, ki so pomemben del strankinega volilnega programa. Zagotovila je, da svoje kandidature ne smatra kot tekme z drugimi kandidati, vendar želi članom stranke, volivcem ponuditi možnost demokratične izbire vodstva.

"Sem ženska, razmeroma mlada političarka, zato menim, da s svojim načinom razmišljanja in dela lahko ponudim novo pot sokreiranja in odločanja, drugačen pogled na delo v stranki in drugačen pristop k vodenju."

"Sem ženska, razmeroma mlada političarka, zato menim, da s svojim načinom razmišljanja in dela lahko ponudim novo pot sokreiranja in odločanja, drugačen pogled na delo v stranki in drugačen pristop k vodenju," je navedla. Dodala je, da želi, da so ob njej aktivni ljudje, člani stranke, ki želijo sodelovati s strokovnimi in političnimi vsebinami in s tem aktivno pomagati k oblikovanju politik, usmerjenih v dobro starejše populacije. Predvsem pa si želi, da DeSUS postane tudi stranka, ki gradi iskren most med generacijami.

"Jasno namreč je, da moramo kot družba na dolgi rok izgraditi boljše medgeneracijske odnose ter s tem prispevati k boljšemu življenju upokojencev, hkrati pa ustvariti razumevanje potreb starejše generacije med mladimi ter s tem med njimi ustvariti most sodelovanja, solidarnosti in razumevanja," je pojasnila ministrica.

Poudarila je tudi, da si s spoštovanjem do vseh evidentiranih kandidatov želi predvsem soočenja dobrih programov, "iskrene vere v članstvo in zavedanja, da zgolj s skupnimi močmi lahko ostanemo in postanemo zaupanja vredna stranka, v katero bodo verjele vse generacije".

"Soglasje h kandidaturi sem podala iz spoštovanja do velikega zaupanja in podpore, ki so mi jo v zadnjih tednih in dneh izkazali posamezni člani in članice, pa tudi teritorialne organizacije naše stranke."

Aleksandro Pivec, sicer ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, se je spomladi omenjalo tudi kot možno kandidatko za volitve v Evropski parlament, vendar se za ta korak ni odločila. V zadnjem času pa so se pojavila namigovanja, da utegne izzvati Erjavca za predsedniški stolček v DeSUS.

Predčasni volilni, programski in statutarni kongres stranke bo 17. januarja, rok za evidentiranje kandidatov za funkcije se izteče v petek. V krogih blizu DeSUS se sicer pojavljajo še druga možna imena, ki bi se poleg Erjavca in Aleksandre Pivec utegnila potegovati za predsedniško funkcijo.

Stranko, ki se v zadnjih letih sooča z upadom javnomnenjske podpore, že od leta 2005 vodi Erjavec, januarja bo poskušal prevzeti svoj peti mandat. Kljub kritikam, ki jih je bil deležen, mu je doslej vedno uspelo ubraniti položaj. Na kongresu leta 2017 ni imel protikandidata, leta 2013 pa sta se z njim pomerila takratni generalni sekretar stranke Ljubo Jasnič in tedanja predsednica ljubljanskega odbora DeSUS Meta Vesel Valentinčič.

Kdo je kandidatka za predsednico DeSUS?

Aktualna ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v 13. vladi republike Slovenije Aleksandra Pivec je stara 47 let. Leta 1999 je diplomirala na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani, leta 2005 pa je tam tudi doktorirala iz kemijskega inženirstva, na temo optimizacije procesov vinske fermentacije. Kot mlada raziskovalka se je nato zaposlila na fakulteti, kjer je diplomirala, bila je tudi strokovna raziskovalka v Znanstveno-raziskovalnem središču Bistra na Ptuju, ki ga je šest let tudi vodila. Sodelovala je pri razvoju in raziskavah na večih projektih, med njimi priprave publikacij ter črpanje evropskih sredstev.

Septembra 2016 se je zaposlila na Uradu vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu, kjer je od julija 2017 delovala tudi kot državna sekretarka, zadolžena za razvoj in pomoč pri povezovanju interesov aktvnosti med Slovenci, ki živijo v zamejstvu in po svetu ter matično domovino in rojaki v Sloveniji na področjih kulture, izobraževanja, gospodarstva, mladih in EU sodelovanja.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.