Peter Petrovčič

 |  Mladina 46  |  Družba

Najboljši televizijski oče

Moški, ki je posilil na desetine žensk in bil obsojen le na nekaj let zapora

35 žensk, ki so Billa Cosbyja obtožile seksualnega napada, na naslovnici revije New York Magazine leta 2015

35 žensk, ki so Billa Cosbyja obtožile seksualnega napada, na naslovnici revije New York Magazine leta 2015

Mnogi po svetu, tudi v Sloveniji, so odraščali ob komični nanizanki The Bill Cosby Show. Pravega družinskega očeta v nanizanki, Cliffa Huxtabla, je igral Bill Cosby, danes 82-letni komik. Dolga leta občudovani igralec, ki je bil med drugim v preteklosti ovenčan tudi z nagrado »Greatest Television Dad«, pa je vsa dolga desetletja imel tudi skrito, temno plat.

Pravi obraz priljubljenega igralca se je pokazal šele proti koncu njegove kariere. Po letu 2010 so se v javnosti začele pojavljati informacije o spolnih napadih, posilstvih, nadlegovanjih, izsiljevanjih, pedofiliji, skratka celi vrsti spolnih prestopkov. Več kot 60 žensk ga je javno obtožilo različnih kaznivih dejanj s področja spolne nedotakljivosti.

Najboljši televizijski oče je postal eden izmed najbolj osovraženih ljudi. Obraz skritega (holivudskega) spolnega nasilja. A zaradi zastaranja večine kaznivih dejanj, številnih zunajsodnih poravnav in drugih pravosodnih lukenj, ki jih ameriški sistem omogoča premožnejšim, je bil na koncu Cosby obsojen zgolj za tri spolne napade na eno osebo. Dosojeno mu je bilo od 3 do 10 let zapora.

Več v naslovni temi aktualne Mladine >> POSILJEVALCI NE GREDO V ZAPOR

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.