IK, STA

 |  Politika

Krivic pozval ustavno sodišče in Pahorja k predlogu za kazenski pregon Žana Mahniča

Nekdanji ustavni sodnik zaradi Mahničevega zapisa o "mafiji, ki ščiti mafijo", poziva k vložitvi predloga za pregon poslanca SDS zaradi razžalitve

Žan Mahnič, SDS

Žan Mahnič, SDS
© RTVSLO

Nekdanji ustavni sodnik Matevž Krivic se je ostro odzval na zapis poslanca SDS Žana Mahniča ob odločbi ustavnega sodišča o zadržanju preiskovalnih dejanj DZ zoper tožilce v zadevi Kangler. Ustavno sodišče in predsednika republike Boruta Pahorja ob zapisu o mafiji, ki ščiti mafijo, poziva k vložitvi predloga za pregon Mahniča zaradi razžalitve.

Ustavno sodišče je v sredo sporočilo, da je do končne odločitve zadržalo izvrševanje zakona in poslovnika o parlamentarni preiskavi, v kolikor se nanaša na državne tožilce. Tako preiskovalna komisija DZ v zadevi Kangler v sredo ni mogla izvesti pogovora z generalnim državnim tožilcem Dragom Šketo in tožilcem Nikom Pušnikom.

Na takšno odločitev se je ostro odzval poslanec SDS in predsednik preiskovalne komisije Žan Mahnič. Na Twitterju je med drugim navedel: "Ko gre za prvorazredne, odločijo takoj oz. dan pred zaslišanjem tožilcev, saj bi morala biti danes zaslišana Pušnik in Šketa. Mafija je torej zaščitila mafijo."

Sporni tvit Žana Mahniča

Sporni tvit Žana Mahniča
© Twitter

Mahničeva izjava pa je razburila nekdanjega ustavnega sodnika Matevža Krivica. "Zdaj je bila pa v že doslej nebrzdanih politikantskih napadih na sodstvo in tudi na ustavno sodišče, ki jih ta zmedena država in njena zmedena javnost kar mirno tolerirata, prekoračena še zadnja meja," je v javnem pismu navedel Krivic.

Takšna "žalitev ustavnega sodišča in še vsega pravosodja zraven" je po oceni nekdanjega ustavnega sodnika "nekaj tako nezaslišanega, da bi to zahtevalo takojšnjo in najostrejšo reakcijo tako najvišjih predstavnikov države na čelu s predsednikom republike, pa tudi vseh odgovornih medijev in javnosti".

"Zdaj je bila pa v že doslej nebrzdanih politikantskih napadih na sodstvo in tudi na ustavno sodišče, ki jih ta zmedena država in njena zmedena javnost kar mirno tolerirata, prekoračena še zadnja meja."

Matevž Krivic

V britanskih in ameriških pojmovanjih in praksi je zaničevanje sodišča nekaj tako nedopustnega in tudi ostro kaznovanega, da si tega zlepa nihče ne privošči. V Sloveniji pa ima država po navedbah Krivica do spoštovanja svojih sodišč tako malomaren odnos, da v spisku kaznivih dejanj takega delikta sploh ni.

Ob tem je pozval predsednika republike in ustavno sodišče, naj vložita vsaj predlog za kazenski pregon zoper Mahniča zaradi razžalitve.

Mahnič je današnje odzive na njegov zapis komentiral na Twitterju. "Ko nekaj poimenuješ tako, kot drugorazredni državljani dojemajo in poimenujejo, je pri prvorazrednih vedno vik in krik," je navedel.

V uradu predsednika republike so na poizvedovanje STA, ali bodo sledili Krivičevemu odzivu, spomnili na pretekle izjave predsednika republike v zvezi v strpnostjo v javnem dialogu. Kot so navedli, Pahor "vselej opozarja, da se moramo vsi, zlasti politiki, ki sodelujemo v javnem dialogu, disciplinirano vzdržati vsake izjave, ki jo kdo lahko razume kot žaljivo, nestrpno ali celo sovražno". To je po oceni predsednika njihova najbolj elementarna dolžnost v skrbi za prepotrebno ozračje tolerance, svobode in spoštovanja drug drugega.

Matevž Krivic, nekdanji ustavni sodnik

Matevž Krivic, nekdanji ustavni sodnik
© Borut Krajnc

Kot so dodali v Pahorjevem uradu, se je predsednik v svojem mandatu večkrat srečal s predstavniki ustavnega sodišča. Na prvi delovni pogovor jih je sprejel že takoj po prevzemu dolžnosti predsednika republike. Takrat so sogovorniki "izrazili skupno prepričanje, da je dosledno spoštovanje vseh institucij pravne države in krepitev zaupanja vanje v teh razmerah še posebej pomembno in potrebno". "Kritične ocene delovanja vseh institucij, vključno z institucijami pravne države, so legitimne in tudi koristne. Za demokratično družbo pa postanejo nedopustne, ko in če prerastejo v grožnje in pritiske," so navedli.

To stališče predsednik Pahor vselej poudari, ko naslovi vprašanje spoštovanja vseh institucij pravne države in nujnost vzdržanosti od slehernega ravnanja, ki bi bilo do njih nespoštljivo ali nestrpno, so še zapisali v uradu predsednika republike.

Na ustavnem sodišču so za STA navedli le, da kakšnega posebnega odziva danes ni pričakovati.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.