IK, STA

18. 11. 2019  |  Svet

Internet uporablja le dobra polovica vseh Zemljanov

Brez dostopa do svetovnega spleta je še vedno kar 3,6 milijarde Zemljanov 

Države sveta razvrščene po številu uporabnikov interneta

Države sveta razvrščene po številu uporabnikov interneta
© The Ranker / YouTube

Število uporabnikov svetovnega spleta se je od leta 2005 do letos povečalo za štirikrat na 4,1 milijarde, kaže poročilo Mednarodne telekomunikacijske zveze. Internet tako uporablja 54 odstotkov svetovne populacije, brez dostopa do njega pa je še vedno 3,6 milijarde Zemljanov, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Po ugotovitvah zveze 97 odstotkov svetovne populacije živi znotraj dosega mobilnega signala, 93 odstotkov pa jih ima tudi dostop do omrežja 3G ali omrežja s hitrejšo tehnologijo.

97 % svetovne populacije živi znotraj dosega mobilnega signala.

"Potrebujemo ciljno usmerjene napore za znižanje stroškov internetne povezave in inovativne pristope za zagotovitev povezljivosti v manj razvitih državah," je ob objavi poročila poudarila Doreen Bogdan-Martin, ki pri Mednarodni telekomunikacijski zvezi vodi enoto za razvoj telekomunikacij.

Opozorila je tudi, da se v afriški in azijsko-pacifiški regiji ter Afriki povečuje vrzel med spoloma uporabnikov spleta. To kaže na neenakomerno rast deleža uporabnikov pametnih telefonov po spolu.

Vrzel med spoloma se medtem najhitreje zmanjšuje v državah Skupnosti neodvisnih držav in v Evropi.

"Za povečanje uporabe interneta sicer ni dovolj, da zagotovimo tehnologijo. Ljudje potrebujejo tudi osnovne digitalne veščine," je še poudarila Bogdan-Martinova. V 40 od 84 držav, ki so zvezi posredovale podatke, je namreč več kot polovica prebivalstva brez osnovnih računalniških znanj.

3o60V7Tswc4

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.