IK, STA

19. 11. 2019  |  Svet

Greta postaja vse bolj priljubljena tudi kot ime za otroka

Anketa je pokazala, da Greta Thunberg ni le navdih podnebnim aktivistom, temveč tudi bodočim staršem

Greta Thunberg

Greta Thunberg
© Anders Hellberg / WikiCommons

Švedska podnebna aktivistka Greta Thunberg ni navdihnila le mladih, da so bolj aktivni pri varovanju okolja in opozarjanju na podnebne spremembe, temveč je navdih tudi bodočim staršem. Glede na anketo bo v prihodnje vsaj v Nemčiji na svet prijokalo vse več Gret, poroča portal Deutsche Welle.

Glede na anketo spletnega portala Babelli v naročilu Deutsche Welle je dva odstotka nosečnic odgovorilo, da želijo svojo novorojenko imenovati Greta, vsak peti od teh bodočih staršev pa je Švedinjo navedel kot zgled in razlog za izbiro imena.

Dva odstotka nosečnic odgovorilo, da želijo svojo novorojenko imenovati Greta, vsak peti od teh bodočih staršev pa je Švedinjo navedel kot zgled in razlog za izbiro imena.

Greta se je doslej v Nemčiji po priljubljenosti imena uvrščala na okoli 30. mesto, je razvidno s portala o imenih Beliebte Vornamen. Upravljavec portala Knud Bielefeld je pojasnil, da se Greta morda ne bo uvrstila na prvo mesto najbolj priljubljenih imen leta, bodo pa letos gotovo opazili porast deklic s srednjim imenom Greta.

Greta in druge okrajšave, ki izhajajo iz imena Margareta, tudi sicer postajajo vedno bolj priljubljene. Zaenkrat se za tovrstno ime odločajo predvsem starejši starši z višjo izobrazbo, še piše Deutsche Welle.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.