Uredništvo

 |  Politika

Zakaj bi koroški Slovenki odrekali ministrsko funkcijo zgolj zato, ker nima slovenskega državljanstva?

Angelika Mlinar je zaradi tega, ker je koroška Slovenka, v Avstriji preživela številna trpinčenja in pritiske 

Dr. Angelika Mlinar

Dr. Angelika Mlinar
© Uroš Abram

V stranki SAB si želijo, da bi nova ministrica brez resorja, zadolžena za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, postala Angelika Mlinar. Težava pri morebitni njeni ministrski kandidaturi naj bi lahko bila, ker je (zgolj) avstrijska državljanka oziroma nima dvojnega državljanstva, ker tega Avstrija, kjer kandidatka živi, tega ne omogoča. Pravnik Rajko Pirnat je za Dnevnik poudaril, da omejitve, da minister ne more biti nekdo, ki nima slovenskega državljanstva, v zakonu ali ustavi ni. 

"V avtobusu so nas šoferji neprestano trpinčili, če smo govoril slovensko. Zgodilo se je celo, da so vozniki avtobusov koga vrgli ven, na cesto, celo desetletne otroke."

Dr. Angelika Mlinar v intervjuju za Mladino 

"Slovensko državljanstvo je namreč pogoj za predsednika republike, poslance, policiste, sodnike in uradnike. Ob legitimnem vprašanju, ali bi morali imeti ministri uradno povezavo z državo, pa je vendarle treba priznati, da je Angelika Mlinar ob njenih izkušnjah z življenjem na Koroškem verjetno zadnja oseba, ki bi morala komurkoli dokazovati svoje slovenstvo," je zapisal novinar Siola Primož Cirman.

Intervju z dr. Angeliko Mlinar smo v Mladini že objavili pred nekaj leti. Ponovno vas vabimo, da ga preberete. Koroška Slovenka je bila v preteklosti poslanka v avstrijskem parlamentu, kasneje pa evropska poslanka. Sicer je liberalka, članica avstrijske stranke NEOS, doktorica prava in članica Narodnega sveta koroških Slovencev (NSKS). Zakaj bi imeli torej pri njenem imenovanju zadržke zgolj zaradi državljanstva?

PREBERITE CELOTEN INTERVJU >> 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.