Borut Mekina

 |  Mladina 47  |  Politika

SDS z »napako« na jumbo plakatih: Kučan s »4779 evri prvorazredne pokojnine«

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve, hčerinska organizacija SDS, je na več mestih po državi nalepilo jumbo plakate

Zavajajoči politični plakat o Kučanu in njegovi veliki pokojnini

Zavajajoči politični plakat o Kučanu in njegovi veliki pokojnini
© Uroš Abram

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve, hčerinska organizacija SDS, je na več mestih po državi nalepilo jumbo plakate, na katerih nekdanjemu predsedniku države Milanu Kučanu očita skoraj pet tisoč evrov pokojnine. »Vsi smo zaslužni za osamosvojitev,« piše na plakatih, »4779 evrov prvorazredne pokojnine pa ima samo Milan Kučan.«

Sporočilo so v SDS objavili v času, ko koalicija razpravlja o predlogu Alenke Bratušek, da bi prihodnje leto pod določenimi pogoji starostne pokojnine zvišali za odstotek, torej za približno 6,5 evra. Toda sporočilo, ki ga zdaj v družabnih medijih dejavno razširja Janez Janša, ima napako. Milan Kučan nima tako visoke pokojnine. V SDS so številko napihnili. Sešteli so bruto znesek posebnega dodatka, ki ga Kučan prejema, ker je nekdanji predsednik, in znesek njegove pokojnine.

Kot je sporočila Kučanova svetovalka Špela Furlan, naj bi bil prejšnji mesec nekdanji predsednik prejel 1853,67 evra pokojnine in (neto) 1382,62 evra posebnega dodatka. Skupni znesek – 3235 evrov – je visok, a to ni edina ugodnost, ki jo uživa ali jo je užival nekdanji predsednik republike. Ima denimo tudi pravico do udeležbe na državnih slovesnostih, leto po prenehanju mandata je imel na voljo še pisarniški prostor, svetovalca, administrativnega delavca ter službeno vozilo z voznikom. Prav tako je imel v tem času pravico do policijskega varovanja.

Podobno ureditev imajo tudi druge države. Bivšemu ameriškemu predsedniku Obami, ki je že upokojen, poleg vseh drugih ugodnosti recimo na leto pripada še 207 tisoč dolarjev pokojnine.

Tudi v Sloveniji so bili do leta 2012 nekdanji predsedniki upravičeni do posebnega dodatka k pokojnini. Če se nekdanji predsednik republike zaposli ali upokoji, je pisalo v zakonu, prejema razliko med plačo oziroma pokojnino in 80 odstotki plače predsednika republike. Predvsem zaradi znane alergije Janeza Janše na Kučana je Janševa vlada poskušala to ugodnost leta 2012 razveljaviti, a temu so se uprli celo na desnici, od SLS do nekaterih članov NSi, kot je Matej Tonin. Izglasovali so dopolnilo, po katerem razveljavitev ugodnosti velja le za naprej. Kučanu je tako ostala ugodnost, do katere njegovi upokojeni nasledniki, za zdaj je to le Danilo Türk, niso upravičeni.

Milan Kučan v Sloveniji nima najvišje pokojnine, po podatkih ZPIZ okoli 3000 upokojencev prejema pokojnino, višjo od 1800 evrov, saj so ti v preteklosti imeli višje osebne dohodke od nekdanjega predsednika države.

V Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve seveda lahko dvomijo, ali si Kučan vse te ugodnosti zasluži, a morajo najprej pomesti pred svojim pragom. Združenje, ki ga vodi Aleš Hojs, je od leta 2013 financirano iz državnega proračuna. Doslej je prejelo že več kot 830 tisoč evrov najrazličnejših subvencij, predvsem od ministrstva za delo in ministrstva za obrambo, saj naj bi delovalo v javnem interesu.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.